ELi tippkohtumisel domineeris vaidlus Poolaga

Copy
Poola justiitsminister Zbigniew Ziobro.
Poola justiitsminister Zbigniew Ziobro. Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS

Euroopa Liidu tippkohtumist neljapäeval varjutavad hirmud, et Poola ja Brüsseli vaidlus õigusriigi üle ohustab bloki ühtsust, kirjutas AFP.

Tippkohtumise peateemaks pidi algselt olema Euroopa toimetulek rahvusvahelises energiakriisis.

Enamik Brüsselis peetavale kohtumisele saabunud liidreid rõhutas soovi dialoogi järele, enne kui Poola ja ELi vaidlusest areneb välja suurem poliitiline ja õiguslik kriis.

«Väga selgelt on punane joon ületatud,» sõnas Belgia peaminister Alexander De Croo.

Tema sõnul oli see häbiväärne, et nii suur osa tippkohtumisest tuli pühenduda sellele teemale, kuid samas oli see vajalik, kuna see on bloki jaoks keskne teema.

Hollandi peaminister Mark Rutte ja Soome peaminister Sanna Marin ütlesid, et Poolaga tuleb karmim hoiak võtta. Austria kantsler Alexander Schallenberg ütles, et Poola ei saa valida, milliseid ELi seadusi ta järgib ja milliseid mitte.

Mitu liidrit ütles, et Brüssel ei tohiks eraldada Poolale 36 miljardit euro ulatuses pandeemiatoetust, kuni tüli on lahendamata.

Mõne liidri sõnul peaks ELi eelarveraha Varssavile olema seotud tingimuslikkuse mehhanismiga, mis näeb ette makseid liikmesriikidele, kes peavad reeglitest kinni.

Poola peaminister Mateusz Morawiecki ütles, et Poola ei astu mingeid samme väljapressimise korral.

Ta toetas 7. oktoobril Poola põhiseaduskohtu langetatud otsust, mille järgi kehtib ELi õigus vaid mõnel üksikul juhul ning Poola seadused kõigis teistes riiklikes küsimustes.

ELi liidrid, ametnikud ja diplomaadid näevad seda otsust sammuna õigustada Morawiecki valitsuse jõupingutusi sõltumatute kohtunike ametist kõrvaldamisel ning lojaalsete kohtunike ametisse määramisel. Varssavit süüdistatakse ELi demokraatlikest normidest taganemises.

Poolat toetas ootuspäraselt Ungari peaminister Viktor Orbán, kes kutsus ELi survet Poolale nõiajahiks.

«Poolakatel on õigus,» sõnas Ungari valitsusjuht. «Me toetame poolakaid, see on pahatahtlik võimu kuritarvitamine.»

ELi liidrid korraldasid üks ühele kohtumised Poola peaministriga kaks tundi enne tippkohtumise algust. Sealjuures kohtusid Morawieckiga Prantsuse president Emmanuel Macron, Saksa kantsler Angela Merkel ja Hispaania peaminister Pedro Sánchez.

Euroopa Komisjoni juht Ursula von der Leyen ütles, et Poola kohtuotsus lõi uue dimensiooni vaidluses õigusriigi üle.

Merkeli sõnul ei tahaks ta, et tüli Poolaga jõuaks Euroopa Kohtusse.

«Õiguslike vaidluste kaskaad Euroopa Kohtus ei ole lahendus sellele, kuidas õigusriiki kehtestama peaks,» ütles ta.

Euroopa Parlament teeb aga ettevalmistusi, et sundida Euroopa Komisjoni rakendama tingimuslikkuse mehhanismi Poola peal. Euroopa Kohus arutab veel mehhanismi seaduslikkust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles