Poola kaevurid avaldasid meelt Euroopa Kohtu korralduse vastu kaevandus sulgeda (1)

Copy
Poola söekaevurid Luksemburgis.
Poola söekaevurid Luksemburgis. Foto: Julien Warnand/Epa/Scanpix

Umbes 2000 Poola söekaevurit avaldas reedel Luksemburgis meelt Euroopa Kohtu (ECJ) otsuse vastu sulgeda suur Turówi kaevandus ja riiki otsuse tõrjumise eest trahvida.

Kaevuritel olid seljas kollased vestid kirjaga «käed eemale Turówist», käes ametiühingu Solidaarsus punavalged lipud ja pasunad. Demonstrandid hõikusid Euroopa Kohtu ees, et otsus on õigustamatu ja ohustab Poola energiajulgeolekut.

Samuti skandeeriti «me ei anna Turówit ära» ja asetati kohtuhoone ette protestikiri. Seejärel suunduti Tšehhi saatkonna ette, et sarjata Praha rolli juhtunus.

«Kaevanduse sulgemine tähendaks suurt energiadefitsiiti ja oleks Poola energiasüsteemile kataklüsmiline,» ütles Solidaarsuse kaevandusharu juht Jarosław Grzesik.

Kohus käskis mais kaevanduse sulgeda, kuna Tšehhi kaebas, et sellel on kahjulik mõju tema lähedalasuvatele küladele.

Poola eiras käsku, märkides, et Turówi kaevandus ja sellega seotud elektrijaamad toodavad seitse protsenti Poola elektrist ja varustavad miljoneid majapidamisi. Varssavi arutles ka, et ei ole kaevanud suurte ligniidikaevanduste pärast, mis asuvad samas piirkonnas Tšehhi ja Saksamaa poolel.

Septembris otsustas kohus trahvida Poolat 500 000 euroga iga päeva eest, mil sulgemiskäsku eiratakse.

Läbirääkimised Tšehhiga pole lahendust toonud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles