Valge Maja: Biden ja Macron arutasid tugevamat Euroopa kaitset (1)

Copy
Prantsuse president Emmanuel Macron ja USA riigipea Joe Biden juunis Brüsselis NATO tippkohtumisel.
Prantsuse president Emmanuel Macron ja USA riigipea Joe Biden juunis Brüsselis NATO tippkohtumisel. Foto: Brendan Smialowski / AP / Scanpix

USA president Joe Biden ja Prantsuse riigipea Emmanuel Macron arutasid reedel aset leidnud telefonivestluses Euroopa kaitse tugevdamist, teatas Valge Maja.

Liidrid arutasid «jõupingutusi võimaldamaks tugevamat ja suutlikumat Euroopa kaitset, tagades samas vastastikuse täiendavuse NATO-ga», öeldi avalduses.

Biden kohtub kuu lõpus Roomas Macroniga isiklikult ning avalduses öeldakse, et ta ootab võimalust «anda ülevaade USA-Prantsusmaa koostöö paljudest valdkondadest ja tugevdada meie ühiseid huve».

Liidrid rääkisid omavahel viimati 22. septembril pärast seda, kui raevukas tüli Austraalia allveelaevatehingu pärast oli suhteid pingestanud.

Prantsusmaa kutsus tollal oma suursaadikud konsultatsioonidele, süüdistades Ühendriike valelikkuses ja Austraaliat äraandlikkuses, kui Canberra oli tühistanud mitme miljardi dollari suuruse lepingu Prantsuse tavaallveelaevadele.

Austraalia oli otsustanud Hiinaga kasvavate pingete tõttu soetada hoopis tuumaallveelaevad, ja omandas õiguse sellele tehnoloogiale osana uuest kolmepoolsest liidust USA ja Suurbritanniaga.

Kuigi Biden ei vabandanud salajaste kõneluste pärast tuumaallveelaevade müümiseks Austraaliale, tunnistas ta siiski, et probleemile «oleks kasuks tulnud avatud konsultatsioonid liitlaste vahel».

Pärast seda on USA ametnikud püüdnud suhteid lappida – USA välisminister Antony Blinken külastas selle kuu alguses Pariisi ja kohtus Macroniga silmast-silma.

Järgmisel kuul peab Pariisis läbirääkimisi ka USA asepresident Kamala Harris.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles