Namiibia peatas HIV-nakkuse hirmus Sputnik V vaktsiini kasutamise (2)

Copy
Sputnik V Tuneesias. Foto on illustreeriv.
Sputnik V Tuneesias. Foto on illustreeriv. Foto: Adel Ezzine/Xinhua/Zuma Press/Scanpix

Namiibia peatas Vene Sputnik V koroonavaktsiini kasutamise, kuna Lõuna-Aafrika Vabariik kahtlustab seda HIV-nakkuse soodustamises, teatas laupäeval Namiibia tervishoiuministeerium.

LAV teatas selle nädala algul, et ei anna Sputnik V-le kasutusluba, sest kardetavalt võib see suurendada meeste HIV-iga nakatumise riski. Vaktsiini tootja sõnul on tegu põhjendamatu väitega.

Namiibia tervishoiuministeerium teatas, et peatab pärast LAV-i otsust kohe vaktsiini kasutamise, kuni Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) vaktsiinile erakorralise kasutusloa annab.

«Vaktsiini manustamine peatatakse suurest ettevaatusest, sest Sputnik V-ga poogitud mehed võivad nakatuda kergemini HIV-iga,» teatas ministeerium.

Namiibia võttis vastu 30 000 doosi Serbia annetatud Sputnik V vaktsiini, millest praeguseks on manustatud alla 120.

LAV-i ravimiamet teatas esmaspäeval, et ei anna Sputnikule kasutusluba varasemate meditsiiniliste uuringute tõttu, milles katsetati adenoviiruse varianti nimega Ad5, mis vaktsiinis sisaldus.

Ametkonna teatel on kahes varasemas uuringus, millest üks viidi läbi LAV-is ja teine Ühendriikides, selgunud, et Ad5 vektoriga vaktsiini manustamisel on meestel suurenenud risk nakatuda HI-viirusega.

Mõlema katsetuse käigus «seostati Ad5 vektoriga vaktsiini kasutamist meestel suurenenud riskiga nakatuda HI-viirusega», teatas ravimiamet eelmisel nädalal.

Sputnik V vaktsiini välja töötanud Gamaleja-nimeline epidemioloogia ja mikrobioloogia uurimisinstituut teatas, et väited vaktsiini ja HIV-i vahelisest seosest on põhjendamatud.

Uurimisinstituudi teatel on üle 7000 osalejaga meditsiinilised katsetused näidanud, et «Ad5 vektoriga vaktsiini saajate hulgas pole tuvastatud statistiliselt suuremat nakatumist HIV-1-ga».

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles