Saakašvili advokaat: endine president kavatsetakse tappa (1)

Copy
Gruusia endine president Mihheil Saakašvili politsei käevangus.
Gruusia endine president Mihheil Saakašvili politsei käevangus. Foto: Gruusia siseministeerium/AFP/Scanpix

Gruusia võimud kavatsevad tappa endise presidendi Mihheil Saakašvili vangla haiglas, kuhu ta peagi läbivaatusele viiakse, hoiatas Saakašvili advokaat ja opositsioonilise telekanali Mtavari Arkhi tegevjuht Nika Gvaramia.

«Meil on infot, et pärast seda, kui Saakašvili vangla haiglasse üle viiakse, plaanivad võimud korraldada seal teeseldud ülestõusu, mis lõppeb tema (Saakašvili) likvideerimisega,» ütles Gvaramia.

Gvaramia sõnul on «spetsiaalne vang, kes selle ära korraldab, juba vangla haiglasse viidud».

Gvaramia kutsus Gruusia ombudsmani Nino Lomjariat jälgima Saakašvilit ümbritsevat olukorda.

Gruusia peaminister Irakli Garibašvili nimetas Gvaramia avaldust Saakašvili kavandatava tapmise kohta jaburuseks ja provokatsiooniks.

«See on suur jaburus ja provokatsioon. Inimesed mõistavad väga hästi, miks Saakašvili toetajad tahavad külvata paanikat enne järgmisel laupäeval toimuvaid valimisi. See nädal tuleb pingeline ja tehakse veel valesid avaldusi,» ütles Garibašvili pühapäeval ajakirjanikele.

Kui Saakašvili võimul oli, siis inimesi tapeti ja piinati vanglates, ütles ta.

«Kogu selle nädala näitavad nad (Saakašvili toetajad), kuidas see mees, keda keegi söömast ei takista, nälgib. Arstid jälgivad tema tervislikku seisundit ja seetõttu on see endise süüdistaja Gvaramia (kes oli Saakašvili ametiajal nii justiitsminister kui asepeaprokurör), järjekordne katse anda teatrietendus, mis on täielik läbikukkumine,» ütles Garibašvili.

Vajadusel viiakse Saakašvili üle vangla haiglasse, aga mitte linnas asuvasse kliinikusse, sest Gruusias ei tehta ühelegi vangile erandit, ütles ta.

«Saakašvilile tehakse vangla haiglas kõik vajalikud protseduurid, enne kui ta oma kongi naaseb,» ütles ta.

Ukraina kodanik Saakašvili saabus 29. septembril salaja Gruusiasse. Ta vahistati Thibilisis 1. oktoobril. Praegu viibib ta Rustavi linna vanglas.

Gruusia võimud on esitanud Saakašvilile süüdistuse mitmes kriminaalasjas ning ametnikud on korduvalt kinnitanud, et pärast riigipiiri ületamist võetakse ta kohe kinni. Saakašvili nimetab oma vangistust ebaseaduslikuks ning eitab kõiki süüdistusi, nimetades neid fabritseerituks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles