Sudaani kindral saatis üleminekuvõimud laiali, kehtestas eriolukorra

Copy
Kindral Abdel Fattah al-Burhan Sudaani rahva poole pöördumas.
Kindral Abdel Fattah al-Burhan Sudaani rahva poole pöördumas. Foto: Sudaani TV/AFP/Scanpix

Sudaani valitseva kogu esimees kindral Abdel Fattah al-Burhan kuulutas täna välja eriolukorra, saatis laiali riigi demokraatlikku üleminekut juhtinud võimuorganid ja teatas uue valitsuse moodustamisest.

Avalduses, mis oli tehtud mõni tund pärast teadet kahe valitsusorgani tsiviilisikutest liikmete kinnipidamisest, kinnitas Burhan pühendumist «üleminekule tsiviilriigi poole».

«Revolutsiooni käigu parandamiseks oleme otsustanud kuulutada kogu riigis välja eriolukorra ... saata laiali üleminekunõukogu ja valitsuskabineti,» ütles Burhan.

Burhan lubas moodustada kompetentse valitsuse, rajada arvukalt riiklikke institutsioone ja kinnitas, et Sudaan jätkab rahvusvaheliste lepete täitmist.

Sudaani relvajõud pidasid täna hommikul kinni peaminister Abdalla Hamdoki, kes keeldus nende «riigipööret» toetamast, teatas varem infoministeerium.

«Relvajõud pidasid kinni peaminister Abdalla Hamdoki, kes keeldus riigipöördes osalemast, ja viisid ta teadmata kohta,» seisis ministeeriumi avalduses.

Ühendrelvajõud pidasid pärast nädalaid kestnud pingeid üleminekuvõimu jaganud sõjaväelaste ja tsiviilisikute vahel hommikul kinni ka valitseva kogu tsiviilisikutest liikmed ja hulga üleminekuvalitsuse ministreid.

Kogu riigis on katkenud internetiühendus, pealinna Hartumi viivad maanteed ja sillad on blokeeritud.

Hartumis puhkesid võimuhaaramise vastased rahutused ning sõjavägi kasutas protesti vaigistamiseks lahingumoona. Vägivald leidis peamiselt aset relvajõudude peakorteri juures.

USA väljendas «sügavat muret seoses teadetega sõjaväe võimuhaaramisest Sudaanis», ütles USA eriesindaja Aafrika Sarve riikides Jeffrey Feltman.

«Toimuv on vastuolus üleminekuprotsessi sätestava põhiseadusliku deklaratsiooni ja Sudaani rahva demokraatlike püüdlustega,» kirjutas USA eriesindaja Aafrika Sarve riikides Jeffrey Feltman Twitteris, hoiatades, et see seav ohtu Ühendriikide abi.

Sudaani riigitelevisioon on hakanud edastama patriootlikke laule.

Sudaani ametiühingute katusorganisatsioon, mis vedas 2019. aasta Omar al-Bashiri-vastaseid proteste, mõistis sõjaväelise riigipöörde hukka ja ärgitas meeleavaldajaid sellele vastu astuma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles