Usbekistani president võitis valimised mäekõrguselt

Copy
Usbekistani president Šavkat Mirzijojev.
Usbekistani president Šavkat Mirzijojev. Foto: Vladimir Smirnov/TASS/Scanpix

Usbekistani riigipea Šavkat Mirzijojev võitis ülekaalukalt pühapäevased presidendivalimised, kus vaatlejate sõnul puudus sisuline konkurent».

Keskvalimiskomisjoni teatel toetas Mirzijojevit, kellel oli valimistel neli vastaskandidaati, esialgsetel andmetel 80,1 protsenti valijaist.

Endine peaminister tuli võimule 2016. aastal pärast oma 27 aastat võimul olnud mentori Islam Karimovi surma. Mirzijojevit on tunnustatud «Uue Usbekistani» reformialgatuse eest, mis on aga jätnud puutumata võimu autoritaarsed alustalad.

Riigis on kaotatud sunnitöö ja loodud teatud meediavabadus, kuid poliitilisi reforme, mis võimaldaksid tekkida alternatiividel Mirzijojevi võimule, läbi viidud ei ole.

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni juhitud vaatlusmissioon märkis, et valimistel puudus «reaalne konkurents» ning opositsioonierakonnad ei olnud esindatud.

«Valimispäeval esines märkimisväärseid protseduurilisi rikkumisi,» lisas missioon avalduses. «Usbekistani valimisseaduses on endiselt puudujääke ja see ei vasta täielikult demokraatlike valimiste rahvusvahelistele standarditele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles