Pakistani kohus esitas peaministrile süüdistuse solvamises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani peaminister Yusuf Raza Gilani (keskel).
Pakistani peaminister Yusuf Raza Gilani (keskel). Foto: SCANPIX

Pakistani ülemkohus esitas täna peaminister Yousuf Raza Gilanile süüdistuse kohtu solvamises seoses valitsuse keeldumisega taasavada korruptsiooniasju presidendi vastu.

Gilani on esimene ametisolev Pakistani peaminister, kellele kohus süüdistuse on esitanud. Kohus kutsus valitsusjuhi välja põhjusel, et valitsus on kahe aasta jooksul keeldunud kirjutamast Šveitsi võimudele palvega taasavada korruptsiooniasjad president Asif Ali Zardari vastu.

Süüdimõistmise korral ähvardab Gilanit kuuekuuline vanglakaristus ja ametist tagandamine. Juhtum on õhutanud riigis poliitilist ebastabiilsust ning võib sundida korraldama ennetähtaegseid valimisi riigis, mis on Talibani ja Al-Qaeda vägivalla tõttu niigi rahutu.

Zardarit ja tema mõrvatud naist Benazir Bhuttot kahtlustatakse Šveitsi pangaarvete kasutamises selleks, et pesta 12 miljoni dollari ulatuses pistiseid, mida maksid firmad, mis taotlesid 1990. aastatel Pakistanis tollikontrolli alaseid lepinguid.

Pakistani televisiooni teatel esitas kohus Gilanile süüdistuse vaid mõni minut pärast istungi algust. Peaminister end süüdi ei tunnistanud. Gilani on alati väitnud, et Zardaril on presidendina kohtulik puutumatus ning temavastased kohtuasjad on poliitiliselt motiveeritud.

Valitsusliikmed süüdistavad kohtunikke oma volituste ületamises ja katses valitsus maha võtta aasta enne seda, kui sellest saaks esimene kogu valitud ametiaja võimul olnud Pakistani kabinet.

President Zardari on varem juba veetnud Pakistani vanglates üle 11 aasta seoses süüdistustega korruptsioonist kuni mõrvani, kuigi teda pole kunagi süüdi mõistetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles