Hollandi kohus otsustas tagastada Krimmi kullanäituse Ukrainale (5)

Copy
Teisest sajandist pärinev sküüdi kuldese, mis on osa Amsterdami Allard Piersoni muuseumile laenatud suurest kollektsioonist.
Teisest sajandist pärinev sküüdi kuldese, mis on osa Amsterdami Allard Piersoni muuseumile laenatud suurest kollektsioonist. Foto: PETER DEJONG/AP/Scanpix

Hollandi apellatsioonikohus langetas täna otsuse, mille järgi saadetakse Amsterdami muuseumile laenatud sküüdi kullakogu tagasi Ukrainale, mitte Krimmi.

«Amsterdami apellatsioonikohus otsustas, et Allard Piersoni muuseum peab andma Krimmi aarded tagasi Ukraina riigile,» teatasid kohtunikud.

Kohus kinnitas seeläbi Amsterdami halduskohtu 2016. aasta otsuse, milles leiti, et kogu on osa Ukraina kultuuripärandist ja tuleb tagastada Kiievile, kuivõrd Krimmi ei peeta suveräänseks riigiks.

«Ehkki taiesed pärinevad Krimmist ja neid võib sel määral Krimmi pärandi osaks pidada, on need osa Ukraina riigi kultuuripärandist sellisena, nagu see alates iseseisvumisest 1991. aastal eksisteerinud on,» leidis kohtu eesistuja Pauline Hofmeijer-Rutten.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles