Intervjuu ⟩ Naiste ja julgeoleku ekspert: kellegi prostitueerima sundimine on risk

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
«Naised surevad, neid vägistatakse, neil ei ole võimu ja neid hoitakse otsustamisest kõrvale. Asi pole ainult naiste kaitsmises, vaid me peame andma naistele hääle ühiskonnas,» ütleb Varssavi julgeolekukonverentsi ajal antud intervjuus Clare Hutchinson. 
«Naised surevad, neid vägistatakse, neil ei ole võimu ja neid hoitakse otsustamisest kõrvale. Asi pole ainult naiste kaitsmises, vaid me peame andma naistele hääle ühiskonnas,» ütleb Varssavi julgeolekukonverentsi ajal antud intervjuus Clare Hutchinson. Foto: Evelyn Kaldoja

Aastaid tagasi teadsid kõik, et kus iganes tegutseb rahuvalvemissioon, kaasneb sellega ka prostitutsioon, nendib tänavu suveni NATO naiste, rahu ja julgeoleku teema eriesindajana töötanud Clare Hutchinson.

Enne NATO palgale minemist käis Kanada kodanikust Hutchinson ise mitmel ÜRO missioonil. Ta ütleb, et olukord on paranenud ja kõik NATO liitlased on nõus, et sellised asjad tuleb peatada.

Te olete naiste, rahu ja julgeoleku teemadega tegelenud NATOs ja ÜROs kaks kümnendit. Mis on selle aja jooksul muutunud?

Väga palju alates sellest, kui vastu võeti ÜRO resolutsioon 1325. Enne ei nähtud naisi osana julgeolekust. Oli arusaam, et mehed tekitasid konflikti ja läksid sõtta, ning naisi nähti täiesti eraldiseisvana – rohkem kui 50 protsendil inimestest justkui polnud mingit seost.

See resolutsioon on toonud ÜRO Julgeolekunõukogu ja rahvusvaheliste organisatsioonide vaatevälja arusaama, et ka naistest tuleb julgeoleku ja kaitse kontekstis rääkida. Peale selle, et rahvusvahelisel foorumil räägitakse rohkem naistest ja julgeolekust, on ka rohkem naisi kaitsejõududega liitunud – kuigi mitte nii palju, kui peaks, selleks peab rohkem ära tegema.

Kuid rahvusvahelised organisatsioonid tegelevad selle teemaga rohkem, riigid esitlevad soopoliitikat puudutavaid seadusi ning meetmeid naiste ja tüdrukute kaitsmiseks. Üle maailma on kasvanud teadlikkus, et selle teemaga tuleb tegeleda mitte ainult julgeoleku, vaid ka demokraatia ja stabiilsuse pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles