Sudaani riigipöörajad panid peaministri järelevalve alla

Copy
Sudaani julgeolekujõud päev pärast riigipööret pealinnas Hartumis 26. oktoober 2021.
Sudaani julgeolekujõud päev pärast riigipööret pealinnas Hartumis 26. oktoober 2021. Foto: Marwan Ali/AP/Scanpix

Sudaani ametist lahkuma sunnitud peaminister Abdalla Hamdok toimetati päev pärast sõjaväelist riigipööret tagasi koju, teatas teisipäeval valitsusjuhi büroo.

«Peaminister saadeti tagasi tema enda koju Kafouri piirkonnas ja tema kodu ümbruses rakendati julgeoleku abinõusid,» ütles üks anonüümsust palunud allikas.

Riigipööret juhtinud relvajõudude ülem kindral Abdel Fattah al-Burhan oli varem teisipäeval öelnud, et Hamdok on tema kodus ja «hea tervise» juures.

Hamdok on nüüd range järelevalve all, mil teised ministrid ja tsiviiljuhid on jätkuvalt vahi all, lisas peaministri kantselei.

Sudaani armee saatis esmaspäeval laiali riigi võimuorganid.

USA on teatanud, et vastuseks riigipöördele peatavad nad riigile antud abi ning Euroopa Liit on ähvardanud samaga.

Hamdoki valitsus saavutas Sudaanile rahvusvahelise finantsabi pärast seda, kui diktaatori Omar al-Bashiri võimuloleku ajal oli see aastaid külmutatud.

Sudaani valitseva kogu esimees kindral Abdel Fattah al-Burhan kuulutas esmaspäeval välja eriolukorra, saatis laiali riigi demokraatlikku üleminekut juhtinud võimuorganid ja teatas uue valitsuse moodustamisest.

Avalduses, mis oli tehtud mõni tund pärast teadet kahe valitsusorgani tsiviilisikutest liikmete kinnipidamisest, kinnitas Burhan pühendumist «üleminekule tsiviilriigi poole».

«Revolutsiooni käigu parandamiseks oleme otsustanud kuulutada kogu riigis välja eriolukorra ... saata laiali üleminekunõukogu ja valitsuskabineti,» ütles Burhan.

Burhan lubas moodustada «kompetentse» valitsuse, rajada arvukalt riiklikke institutsioone ja kinnitas, et Sudaan jätkab rahvusvaheliste lepete täitmist.

Hartumis puhkesid võimuhaaramise vastased rahutused ning sõjavägi kasutas protesti vaigistamiseks lahingumoona. Vägivald leidis peamiselt aset relvajõudude peakorteri juures.

Sõjaväelastest ja tsiviilisikutest koosnevad üleminekuvõimud moodustati pärast kauaaegse diktaatori al-Bashiri kukutamist 2019. aasta aprillis.

Sudaani kodanikud on pärast esmaspäevast riigipööret püstitanud tänavatele barrikaade, mõistes putši hukka. Päev varem lasid julgeolekujõud maha neli inimest, ütlesid arstid.

Teisipäeval ütlesid pealtnägijad, et Sudaani pealinna Hartumi ühes linnaosas kasutasid julgeolekujõud pisargaasi, et ajada laiali üht riigipöördevastast gruppi, kes oli blokeerinud ühe peatänava.

Kõik Sudaani lennud on peatatud kuni 30. oktoobrini, teatasid lennundusvõimud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles