Venemaa uurib Hollandi otsust tagastada Krimmi kulla näitus Ukrainale (2)

Copy
Kullast kiiver, mis on osa Hollandis eksponeeritud Krimmi sküütide kulla näitusest.
Kullast kiiver, mis on osa Hollandis eksponeeritud Krimmi sküütide kulla näitusest. Foto: Peter DeJong / AP / Scanpix

Vene juurdluskomitee teatas kolmapäeal, et uurib Hollandi kohtu otsust tagastada hindamatu väärtusega Krimmi sküütide kulla kollektsioon Ukrainale, mida Kiiev peab võiduks Moskva üle.

Amsterdami kohus otsustas sel nädalal, et kahest tuhandest kuldesemest koosnev kogu, mis laenati Allard Piersoni muuseumile vähem kui kuu enne seda, kui Venemaa Krimmi 2014. aastal annekteeris, tuleb anda üle Ukrainale.

«Holland tegi otsuse poliitilise olukorra rahuldamiseks,» ütles Vene juurdluskomitee avalduses ja lisas, et kogu on hoitud aastakümneid Krimmi muuseumides.

Juurdluskomitee tegi Krimmi võimudele ülesandeks korraldada juurdlus «Krimmi vabariigile kuuluvate kultuuriesemete mittetagastamise fakti üle».

Komisjoni esimees Aleksander Bastrõkin lisas, et Krimmi uurijatel tuleb teha tihedat koostööd välisministeeriumiga.

Amsterdami apellatsioonikohus kinnitas halduskohtu 2016. aasta otsuse, milles leiti, et kullakogu on osa Ukraina kultuuripärandist ja tuleb tagastada Kiievile, kuivõrd Krimmi ei peeta suveräänseks riigiks.

Krimmi muuseumid kaebasid 2016. aasta kohtuotsuse edasi, kuid kuid apellatsioonikohus otsustas teisipäeval, et kuld peaks olema «Krimmi olukorra stabiliseerumiseni» Ukrainas.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles, et see on kauaoodatud võit ja õiglane otsus.

«Me saame meile kuuluva alati tagasi. Sküüdi kulla järel saame tagasi Krimmi,» säutsus ta Twitteris.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles