Greenpeace kutsub Euroopat üles loobuma lühilendudest, sõitma rongiga (1)

Copy
Kiirrong Eurostar Pariisis. Foto on illustratiivne.
Kiirrong Eurostar Pariisis. Foto on illustratiivne. Foto: ERIC PIERMONT / AFP / Scanpix

Keskkonnaühenduse Greenpeace läbiviidud uuringust selgus, et enam kui kolmandikule Euroopa lühilendudest on olemas ka rongiühendus, mis on oluliselt keskkonnasõbralikum lahendus.

Greenpeace kutsus kolmapäeval Euroopa riikide valitsusi soosima ringiliiklust, et vähem lennukeid üle kontinendi lendaks. OBC Transeuropa läbiviidud uuringust selgus, et 34 protsendile kõige sagedamini kasutuses olevale 150 lühilennuliinile on olemas ka sama marsruudi rongireis, mis kestab alla kuue tunni.

Uuringus olid välja toodud mõningad eriti probleemsed lennumarsruudid, mis võivad toota pea tosin korda rohkem süsinikdioksiidiheidet, kui seda teeks rong.

Nende lendude hulgas on lennud Madridist Barcelonasse, Frankfurdist Berliini ja Brüsselist Amsterdami, sama rongireis kestaks kaks kuni neli tundi.

«Euroopa saaks asendada suurema osa enim kasutatud 250 lühilennust rongireisiga ja hoida aastas kokku 23,4 miljonit tonni süsinikdioksiidi, mis on võrdne Horvaatia aastase süsinikdioksiidi heitkogusega,» kinnitas Greenpeace.

Raporti andmeil oleks kasu selles, kui Euroopa Liit julgustaks inimesi rohkem rongidega reisima, eriti öiste rongidega.

Lennufirmade väitel on mõned lühilennud vajalikud, sest on tähtsad ühendused pikematele lennureisidele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles