Euroopa Kohus karistas Poolat kohtuvaidlusega seoses miljoni euroga päevas (1)

Copy
Euroopa Liidu ja Poola lipp. Foto on illustratiivne.
Euroopa Liidu ja Poola lipp. Foto on illustratiivne. Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP / SCANPIX

Euroopa Kohus (ECJ) käskis Poolal maksta miljon eurot trahvi päevas seoses kauaaegse vaidlusega kohtusüsteemi sõltumatuse üle.

Euroopa Komisjon oli palunud riigile finantskaristusi, et tagada ühe juulist pärineva kohtuotsuse rakendamine.

Euroopa Kohus käskis toona peatada Poolas loodud ülemkohtu distsiplinaarkoja töö, kuid seni pole seda veel tehtud.

Poola peaminister Mateusz Morawiecki ütles läinud nädalal Euroopa Parlamendile, et koda saadetakse laiali, aga ta ei öelnud millal. Vaatlejad on juhtinud tähelepanu, et distsiplinaarkoja kaotamiseks pole esitatud ühtegi eelnõud.

Kohtu teatel oli karistus vajalik, et vältida tõsist ja pöördumatut kahju Euroopa Liidu õiguslikule korrale ning väärtustele, millele liit rajatud on, eriti mis puudutab õigusriigi põhimõtteid.

Poola võimupartei andis ülemkohtu distsiplinaarkojale volituse kohtunikke karistada. Poola kohtunikud näevad seda aga vahendina survestada neid langetama riigivõimudele meelepäraseid otsuseid.

Euroopa Liit on juba aastaid hoiatanud Poolat demokraatia põhimõtetest taganemise eest, seda eriti kohtusüsteemi sõltumatuse ja meediavabaduse osas.

Vaidlus tõusis haripunkti oktoobri algul, kui Poola põhiseaduskohus otsustas, et Poola seadused on ELi omade ees ülimuslikud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles