Mõttekodalased: Ukraina justiitsmaffia ei lahku vastupanuta

Karl-Hendrik Pallo
Copy
«Lõpp justiitsreformi imitatsioonile!» kuulutab plakat tänavu märtsis toimunud korruptsioonivastasel meeleavaldusel. 
«Lõpp justiitsreformi imitatsioonile!» kuulutab plakat tänavu märtsis toimunud korruptsioonivastasel meeleavaldusel. Foto: Sergei Supinski/AFP/Scanpix

Ukraina on praeguse riigipea Volodõmõr Zelenskõi all seadnud sihiks edasi minna liitlastele lubatud riigireformiga, mille tähtsaimaks osaks on kogu korruptsioonivastase tegevuse kohal Damoklese mõõgana rippuv ja pikalt soiku jäänud justiitsreform. Korruptsioonivastaste mõttekodade Ukraina Korruptsioonivastane Keskus (AntAC) ja DeJure Foundation teatel teeb praegune justiitsmaffia kõik endast oleneva, et see läbi kukutada.

DeJure juhi Mihailo Žernakovi sõnul ei ole kõik kohtunikud korruptandid, kuid praegu defineerib väga võimas justiitsmaffia kogu süsteemi tööd. «Korruptsioon rahastab neid ja nende sõpru ning nad ei soovi ennast reformida,» lausus Žernakov intervjuus Postimehele.

«Me kordame juba varem tehtud vigu ning seda ka järgides Euroopa Nõukogu soovitusi. EL ja teised rahvusvahelised liitlased on meid ääretult palju aidanud tehniliselt, rahaliselt ja poliitiliselt, kuid me kõik eksisime sellega, et tegime kohtusüsteemi liiga vara ennast reguleerivaks,» arvas mõttekodalane.

«Praegu säilitab see lihtsalt status quo’d ning süsteem taastoodab ennast. Reformiks on vajalik, et seda nügiksid just rahvusvahelised eksperdid väljastpoolt,» leidis Žernakov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles