Taiwani liider usub USA appitulekut Hiina rünnaku korral (2)

Copy
Taiwani president Tsai Ing-wen.
Taiwani president Tsai Ing-wen. Foto: Ann Wang/reuters/scanpix

Taiwani presidendi Tsai Ing-weni sõnul usub ta, et Ühendriigid kaitsevad saart Hiina sõjalise löögi korral.

«Mul on usku sellesse», et USA väed aitavad Taiwani kaitsta, ütles Tsai kolmapäeval uudistekanalile CNN, rõhutades ulatuslikku koostööd USA-ga territooriumi kaitsevõime suurendamiseks.

Kuid ta avaldas samas lootust, et Hiina ja Taiwan suudavad praegustest pingetest hoolimata «rahulikult koos eksisteerida».

USA president Joe Biden ütles läinud nädalal, et Ühendriigid on valmis Taiwani Hiina sissetungi eest kaitsma.

Valge Maja distantseerus kiiresti riigipea märkustest, soovides säilitada Washingtoni strateegia mitmetähenduslikkuse, mis puudutab võimalikku sekkumist Hiina rünnaku korral.

Hiina sõjalennukite sissetung Taiwani õhutõrjetsooni on viimastel nädalatel aina sagenenud.

Pinge on tõusnud viimaste aastakümnete haripunkti Hiina presidendi Xi Jinpingi ajal, kes katkestas ametliku suhtluse Taipeiga, kui Tsai viie aasta eest presidendiks valiti, ning suurendas majanduslikku, diplomaatilist ja sõjalist survet.

Kuu algul rõhutas Tsai, et Taiwan ei allu Pekingi survele, kirjeldades saart kui «demokraatia esimest kaitseliini».

Taiwani 23 miljonit elanikku ähvardab pidev autoritaarse Hiina sissetungi oht, kuna Peking peab saart oma sõnakuulmatuks provintsiks ja on lubanud selle ühel päeval vajadusel jõuga enda kätte haarata.

Pekingi pidevatele ähvardustele ja agressioonile vaatamata ütles Tsai CNN-ile, et on valmis Xiga kohtuma, et «vähendada arusaamatuste» võimalust ja käsitleda erinevusi nende poliitilistes süsteemides.

«Me võime maha istuda ja oma erimeelsustest rääkida ning proovida korraldada nii, et saaksime rahulikult koos eksisteerida,» ütles ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles