Sitsiila elanikud ootavad hirmuga haruldase Vahemere orkaani saabumist

Postimees
Copy
Vahemere lained peksavad täna Sitsiilias Catania linna juures vastu kallast. Öösel peaks maru kasvama troopilist tormi meenutavaks ilmastikunähtuseks.
Vahemere lained peksavad täna Sitsiilias Catania linna juures vastu kallast. Öösel peaks maru kasvama troopilist tormi meenutavaks ilmastikunähtuseks. Foto: ANTONIO PARRINELLO / REUTERS / Scanpix

Lõuna-Itaalia saart Sitsiiliat on tugevad tormid räsinud juba mitu päeva ning üleujutused muutsid linnade tänavad jõgedeks, kuid täna öösel on oodata veelgi rängemat raju, kui kohale peaks jõudma medicane – haruldane Vahemere troopiline tsüklon, kus tuule kiirus küündib üle 100 kilomeetri tunnis ning lained võivad olla viie meetri kõrgused.

Medicane peaks jõudma Sitsiilia idarannikule ja Itaalia maismaa lõunatippu Calabria maakonda täna õhtu ja homme hommiku vahel, teatas riigi uurimisinistituut ISPRA.

«Oodata on tugevat vihmasadu ja tugevat tormi rannikumerel, märkimisväärsete lainetega üle 4,5 meetri,» seisis asutuse avalduses.

Catania ülikooli ökoloogia ja kliimakriisi professor Christian Mulderi sõnul on medicane tekkinud Põhja-Aafrika kõrvetavalt kuuma kliima ja Vahemere sooja vee koosmõjul. «Egeuse mere temperatuur on keskmisest kolm kraadi kõrgem, samal ajal kui Joonia mere temperatuur on peaaegu kaks kraadi keskmisest kõrgem. Tulemuseks on kiirkeedupott.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles