ÜLEVAADE ⟩ Kliimakonverents tahab Pariisi leppe maksma panna (2)

Merili Arjakas
, toimetaja
Copy
Juba enne riigijuhtide kohtumist saabusid Glasgow’sse kliimaaktivistid, et George’i väljak kunstiinstallatsiooni käigus «põlema süüdata».
Juba enne riigijuhtide kohtumist saabusid Glasgow’sse kliimaaktivistid, et George’i väljak kunstiinstallatsiooni käigus «põlema süüdata». Foto: RUSSELL CHEYNE/REUTERS/SCANPIX

Šotimaal Glasgow’s 31. oktoobrist 12. novembrini toimuvat rahvusvahelist kliimakonverentsi COP26 nähakse otsustava hetkena, mil leppida kokku ülemaailmse emissioonikärpe plaanides.

Kliimakonverentsil, mis on suurim omataoline alates Pariisi 2015. aasta kliimakõnelustest, on neli eesmärki. Esiteks loodavad korraldajad ja kliimaentusiastid nagu Greta Thunberg, et riigid tulevad välja ambitsioonikate plaanidega, mille abil märkimisväärselt kahandada süsinikuheidet 2030. aastaks. See omakorda oleks vajalik samm, et selle sajandi keskpaigas saavutada netonullheide, mis tähendab, et kõigi kasvuhoonegaaside emissioon üle maailma oleks tasakaalustatud süsiniku sidumisega.

Süsinikuneutraalsuseni jõudmiseks peavad riigid kiirendama üleminekut kivisöelt ja teistelt fossiilkütustelt taastuvatele energiaallikatele, vähendama metsaraiet, kiirendama elektriliste sõiduvahendite kasutuselevõttu ja soosima investeeringuid taastuvkütustesse, loetleb COP26 ametlik kodulehekülg.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles