WHO koroonakava läheb tuleval aastal maksma üle 23 miljardi dollari

Copy
Jansseni Covid-19 vastane ühedoosiline vaktsiin.
Jansseni Covid-19 vastane ühedoosiline vaktsiin. Foto: Shutterstock

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) teatas neljapäeval, et selle kava koroonaviiruse vaktsiinide, testide ja ravimite hankimiseks ja jaotamiseks läheb tuleval 12 kuul maksma 23,4 miljardit dollarit.

WHO teatel aitaks rahastus programmile ACT-Accelerator vähendada ülemaailmset ebavõrdsust vaktsiinide ja muude koroonatõrje vahendite kättesaadavuses.

Kava täideviimine võib aidata ennetada vähemalt viis miljonit koroonasurma, märkis WHO. Uudisteagentuuri AFP arvutuste järgi on koroonaviiruse tagajärjel seni surnud juba umbes sama palju inimesi.

«Maailma juhtivate terviseametite koostöö ACT-Acceleratori raames vajab 23,4 miljardit dollarit, et aidata suurimas ohus riikidel hankida ja võtta kasutusele vahendeid COVID-19 ohjeldamiseks kuni 2022. aasta septembrini,» teatas WHO.

«See arv on köömes mitme triljoni dollarini ulatuva majanduskahju kõrval, mida pandeemia on põhjustanud, ja ergutuspakettide kõrval, millega toetatakse riikide taastumist.»

WHO juht Tedros Adhanom Ghebreyesus ütles, et pandeemia lõpetamiseks peavad valitsused, tootjad ja sponsorid andma ACT-Acceleratorile täismahus rahastuse.

«Täielik rahastus ACT-Acceleratorile on globaalse tervisejulgeoleku imperatiiv meie kõigi jaoks. Tegutseda tuleb kohe,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles