Euroopa kohtunõukogusid koondav ühendus heitis Poola välja

Copy
Kohtuhaamer
Kohtuhaamer Foto: Pexels / CC0 Licence

Euroopa Liidu kohtunike nõukogude katusorganisatsioon heitis neljapäeval välja Poola kohtunike ühenduse; samal ajal kogub aina tuure Varssavi ja Brüsseli tüli õigusriigi küsimuses.

Kohtunikke nimetav Poola kohtunõukogu (KRS) visati välja põhjendusega, et see ei ole võimudest piisavalt sõltumatu, ütles Euroopa Kohtunõukogude Võrgustiku (ENCJ) president Filippo Donati.

«See oli otsus kaitsta ENCJ-i väärtusi ja väärtusi, millel iga kohtunõukogu peab rajanema,» lausus Donati ajakirjanikele pärast ENCJ-i peaassamblee hääletust Leedu pealinnas Vilniuses.

«Kohtunõukogud peavad olema sõltumatud täitev- ja seadusandlikust võimust ning kaitsma kohtusüsteemi ja kohtunikke, kui nad on rünnaku all,» lisas ta.

Euroopa Kohus ECJ märkis märtsis, et pärast 2019. aastal sisse viidud parandusi Poola seadusse on muutunud võimatuks esitada kaebusi KRS-i kohtunike määramisega seotud otsuste peale.

Poola esindajad neljapäevasest ENCJ peaassambleest osa ei võtnud.

Donati sõnul ei ole Poola riiklikus kohtunõukogus pärast selle liikmesuse peatamist ENCJ-s 2018. aastal midagi paranenud.

«Tegelikult on olukord veelgi halvenenud,» lisas ta.

Lisaks EL-i liikmesriikide kohtuorganite ühendamisele tegutseb ENCJ ka bloki institutsioonide nõuandeorganina.

KRS-i esimees Paweł Styrna ütles väljaheitmisele reageerides kohalikule meediale, et "nõukogu ei allu ühelegi survele, ka rahvusvaheliste organite poolt".

Varssavi ja Brüssel on aastaid tülitsenud parempopulistliku erakonna Seadus ja Õiglus (PiS) valitsuse läbi surutud vaidlusaluste kohtureformide pärast.

Brüssel usub, et reformid pärsivad demokraatlikke vabadusi, kuid Poola võimude sõnul on neid vaja kohtunike korruptsiooni väljajuurimiseks.

Poola konstitutsioonikohus otsustas kuu algul, et osa EL-i õigusest on Poola põhiseadusega vastuolus. Brüssel on selle otsuse hukka mõistnud.

Euroopa Liidu kõrgeim kohus mõistis sel nädalal tehtud värske otsusega Varssavilt välja miljon eurot päevas selle eest, et see ei saatnud laiali PiS-i reformide käigus loodud kohtunike distsiplinaarkoja.

Mõned kardavad, et kibe vastasseis Brüsseliga kohtusüsteemi sõltumatuse ja EL-i õiguse ülimuslikkuse üle on seadnud Poola liikmesuse bloki kahtluse alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles