Merkel saabus hüvastijätuvisiidile Kreekasse

Copy
Kreeka peaminister Kyriakos Mitsotakis ja Saksa liidukantsler Angela Merkel.
Kreeka peaminister Kyriakos Mitsotakis ja Saksa liidukantsler Angela Merkel. Foto: Dimitros Papamitsos / Kreeka peaministri büroo / EPA / Scanpix

Saksa ametist lahkuv liidukantsler Angela Merkel saabus neljapäeval oma viimasele ametlikule visiidile Kreekasse, millega tal on olnud aastate vältel keerulised suhted.

Kui Kreeka seisis 2009. aastal silmitsi finantskriisiga, nõudsid Merkel ja tema ministrid vastutasuks enam kui 300 miljardi euro suuruse abipaketi eest tohutuid eelarvekärpeid ja drastilisi maksutõuse.

Kriisi haripunktis 2012. aastal tervitasid teda meeleavaldajad, kes lehvitasid pilte, millel teda kujutati Hitleri vuntsidega. Kreeka keelas protestid hilisemate visiitide ajal 2014. ja 2019. aastal.

Läinud kuul tunnistas ta usutluses Kreeka meediale, et läbirääkimised päästepaketi üle olid tema 16-aastase ametiaja kõige keerulisem hetk.

Saksa kõmuleht Bild kirjeldas Merkelit «ühe vihatuima naisena Kreekas» ja tema visiit sinna on viis, kuidas jätta hüvasti mitmete kriisidega – mitte ainult finantskrahhi, vaid ka rändekriisiga.

Kreeka ametnikud aga rõhutavad, et riik on alates 2015. aastast muutunud ning peaminister Kyriakos Mitsotakise sõnul on kantsleril tema riigiga eriline suhe.

«Ma arvan, et ta on valmis esimesena tunnistama – ta on seda juba teinud –, et on korduvalt kreeklastelt palju nõudnud ja et kokkuhoiumeetmed käisid Kreeka ühiskonnale üle jõu,» ütles ta eelmisel nädalal Brüsselis.

«Kuid samal ajal oli just tema see, kes vastupidiselt oma ministrite soovitustele aitas hoida Kreeka eurotsoonis.»

Merkel peaks kohtuma Mitsotakise ja president Katerina Sakellaropoulouga ning valitsusallikate sõnul arutab ta energiakriisi, pandeemiat ja Kreeka keerulisi suhteid naaberriigi Türgiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles