Colombia kokakasvatajad vabastasid 180 röövitud sõdurit

Copy
Colombia vabastatud sõdurid.
Colombia vabastatud sõdurid. Foto: Schneyder Mendoza / AFP /Scanpix

Colombia kokakasvatajad vabastasid neljapäeval 180 sõdurit, kelle nad olid röövinud varem sel nädalal korraldatud narkovastase operatsiooni ajal, teatas valitsuse inimõigusvahemees pärast seda, kui president Ivan Duque oli palunud sõdurid vabaks lasta.

Sõjaväelased võeti kinni ajal, kui nad oli Venezuela piiri lähedal kokapõõsaid hävitamas.

Kindral Omar Sepulveda rääkis ajakirjanikele, et kuus tema alluvuses olnud rühma röövisid teisipäeval Tibú omavalitsuses kohalikud kogukonnad, kes olid vastu neile elatiseks olevate istanduste hävitamisele.

Roigaste ja matšeetedega talunikud piirasid sõjaväelased ümber, selgitas Sepulveda, kelle sõnul viidi kinnivõetud ühte maakooli. Sõjavägi näitas uudisteagentuurile AFP videot, millel on näha sõdureid ja neil silma peal hoidvaid tsiviilelanikke.

Kuid neljapäeval otsustasid kokakasvatajad «ühepoolselt» taanduda ja «mitte takistada valitsusvägede tööd», teatas õigusvahemehe büroo. Lisaks nägid AFP ajakirjanikud, kuidas kokakasvatajad lahkusid koolist.

«Neil on kõik korras, nad on relvastatud,» ütles Duque varem neljapäeval ajakirjanikele. «Nad tahtsid vältida vastasseisu ja ma hindan nende professionaalsust.»

Kuid president lisas, et sellised teod põllumeeste poolt «ei saa selles riigis jätkuda... See on inimrööv ja kui kiiret vabastamist ei toimu, käsitlevad kõik võimud seda inimröövina».

Kohaliku kogukonna esindaja, kes ütles oma nimeks vaid «Juunior», lausus kohalikule raadiole, et sõdurid võeti pantvangi, sest valitsus ei ole täitnud oma lubadust aidata kokapõõsaid seaduslike viljadega asendada.

Tibú asub Catatumbos, mis on üks maailma suuremaid uimastitootmispiirkondi. Regioonis asub üle 40 000 hektari kokaistandusi, nähtub ÜRO andmeist.

Piirkonnas peavad narkotulu üle võitlust mitmed rühmitused, nende seas tegevuse lõpetanud vasakpoolse sissirühmituse Colombia Revolutsioonilised Relvajõud (FARC) teisitimõtlejad ja riigi viimane tegutsev vasaksisside rühmitus Rahvuslik Vabastusarmee (ELN).

Riigis on vägivald kerkinud kõrgeimale tasemele pärast seda, kui FARC 2016. aastal sõlmitud rahukokkulepega relvad maha pani.

Alates 2018. aastast ametis olnud Duque on kahekordistanud jõupingutusi narkokaubanduse piiramiseks ning sõdurid hävitavad kokaistandusi, mis on tuhandete talupoegade ja võõrtööliste ainus viis elatist teenida.

Kokkupõrked kokakasvatajatega on sagedased.

Colombia on endiselt maailma suurim kokaiinieksportija rekordilise 1010 tonniga 2020. aastal ning USA on selle suurim sihtriik.

Kuna Colombia majandust on koroonapandeemia rängalt räsinud, siis elab umbes 42 protsenti selle elanikkonnast praegu vaesuses ja enam kui 16 protsenti on töötud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles