USA süvendab veelgi oma suhteid Taiwaniga

Copy
Ameerika Instituut Taiwanil (AIT) direktor Sandra Oudkirk pressikonverentsil Taipeis.
Ameerika Instituut Taiwanil (AIT) direktor Sandra Oudkirk pressikonverentsil Taipeis. Foto: Yimou Lee / Reuters / Scanpix

Washington tahab süvendada suhteid Taipeiga, et seista vastu Pekingi pahatahtlikule mõjule, kinnitas reedel USA esindaja Taiwanil.

Sandra Oudkirk, de facto saatkonnana tegutseva Ameerika Instituudi Taiwanil uus direktor, rõhutas oma esimesel pressikonverentsil, et USA on Taiwani-suhetele sügavalt pühendunud, töötades aktiivselt uute koostöövaldkondade kallal nagu küberjulgeolek ja tarneahelad.

«Meie partnerlus ja meie toetus Taiwanile on kaljukindlad,» ütles Oudkirk. «Oleme pühendunud oma sidemete süvendamisele Taiwaniga.»

USA toetab Taiwani järjest tugevamalt olukorras, kus pinged Hiina ja Taiwani vahel on kõige teravamad viimaste aastakümnete vältel. Hiina ei välista võimalust 1949. aastal kodusõja järel lahku löönud saar kasvõi jõuga tagasi võtta.

1979. aastal loobus USA Taiwani tunnustamisest Hiina Vabariigina ja lõi suhted kompartei juhitud valitsusega Pekingis, jätkates samal ajal tugevaid mitteametlikke suhteid iseseisva saarega.

Oudkirk ei kommenteerinud julgeolekualgatusi ega täpsustanud USA vägede kohalolekut saarel, mida Taiwani president Tsai Ing-wen oli varem neljapäeval kinnitanud.

Washington on toetanud Taiwani relvamüügiga, et tugevdada saare kaitsevõimet, samuti navigeerivad Ühendriigid regulaarselt saart ümbritsevates vetes.

Oudkirk kinnitas USA toetust Taiwani osalemiseks rahvusvahelises suhtluses.

Varem kutsus USA välisminister Antony Blinken ÜRO-d üles toetama Taiwani sõltumatut osalust rahvusvahelistes organisatsioonides transpordi, tervishoiu, kliimamuutuse ning kultuuri ja hariduse valdkondades.

USA-Taiwani suhete uus raskuskese on seotud tarneahelatega arvutikiipide ehk pooljuhtidega varustamisel.

Taiwani tehnoloogiahiid Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) on maailma suurimaid pooljuhtide tootjaid, nende protsessorikiipe kasutatakse nutitelefonides, meditsiinitehnikas, arvutites jm.

TSMC-l on kliente ka mandri-Hiinas. Samal ajal on USA kaubandusministeerium saatnud päringu ja tundnud huvi nende laoseisude, tootmise ja klientide kohta.

«Olen rõhutanud, et kaubandusministeeriumi hiljutine teabeküsimine on vaid taotlus ja see on vabatahtlik,» rahustas Oudkirk seoses Taiwani kompaniilt tundliku info küsimisega tekkinud kahtlusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles