Hollandi koalitsioonikõnelustel püstitati kestusrekord

Copy
Hollandi nelja erakonna koalitsioonikõnelused.
Hollandi nelja erakonna koalitsioonikõnelused. Foto: Remko de Waal / ANP / AFP / Scanpix

Hollandi uue koalitsioonivalitsuse moodustamiseks peetavad kõnelused püstitasid reedel kestusrekordi 226 päeva, kuid ei ole veel lõpule jõudnud.

Senine rekord pärines eelmise valitsuse ajast, mille moodustasid need samad neli erakonda, kes püüavad nüüd nelja aasta poliitikas ja programmis kokku leppida.

Pikalevenivad kõnelused iseloomustavad 17. märtsi parlamendivalimiste tulemusena sündinud killustunud poliitilist maastikku. 150-kohalises alamkojas sai vähemalt ühe koha 17 parteid.

Koalitsioonikõnelusi pidavate erakondade liidritel tuleb lahendada erimeelsused valdkondades kliimakriisist eutanaasiapoliitikani.

«Järgmisel nädalal on veel kõnelusi ja ilmselt ka pärast seda,» ütles peaministri kohusetäitja Mark Rutte neljapäeval järjekordsetele kõnelustele suundudes Hollandi ringhäälingule NOS.

«Tööd on veel palju.»

Pärast kuid kestnud läbirääkimisi eri erakondade vahel on järele jäänud need samad neli, kes moodustasid eesotsas Rutte Rahvaparteiga Vabaduse ja Demokraatia eest eelmise koalitsiooni.

Rutte eelmine valitsus astus natuke aega enne valimis tagasi, võttes poliitilise vastutuse maksuameti skandaali eest, mis puudutas tuhandeid perekondi, keda süüdistati alusetult lastetoetuste väljapetmises 2013.-2019. aastani ja jäeti seetõttu toetustest ilma.

Rutte on tagasiastumisest hoolimata Hollandi valijate seas populaarne ja tema konervatiivne partei võitis valimised 22 protsendiga häältest. Sestap terendab talle neljas ametiaeg, millega temas saaks Hollandi pikima ametiajaga peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles