Poola justiitsminister: me ei saa ega pea maksma ELi trahve (4)

Copy
Poola ja Euroopa Liidu lipp. Foto on illustratiivne.
Poola ja Euroopa Liidu lipp. Foto on illustratiivne. Foto: KACPER PEMPEL / REUTERS / Scanpix

Poola justiitsminister ütles neljapäeval, et riik ei peaks maksma trahve, mille Euroopa Liidu kõrgeim kohus on määranud vastuolulise kohtureformi tõttu ja seoses Varssavi suutmatusega sulgeda suur söekaevandus.

Varssavi ja Brüssel on tülis Poola vastuolulise justiitsreformi pärast, mille algatas Seaduse ja Õigluse partei valitsus.

Brüsseli hinnangul ohustab reform demokraatlikke vabadusi, kuid Poola võimud põhjendavad seda vajadusega korruptsioon kohtusüsteemist välja juurida.

«Poola ei saa ega pea maksma ainsatki zlotti seoses Turowi (söekaevandust puudutava) ebaseadusliku karistusega või kohtusüsteemi muudatustega,» ütles justiitsminister Zbigniew Ziobro ajakirjanikele, lisades, et Poola «ei tohi seadusetusele järgi anda».

Päev varem oli ELi kõrgem kohus nõudnud Varssavilt miljon eurot päevas, kuna see ei ole peatanud kõrgeima kohtu vastuolulise distsiplinaarkoja toimimist, mis on Varssavi ja Brüsseli tüli keskmes.

Euroopa Komisjon asus trahvi nõudma eelmisel kuul, kui Poola võimud ei olnud ellu viinud Euroopa kohtu juulis langetatud otsust distsiplinaarkoja tegevuse peatamiseks.

Poola peaminister Mateusz Morawiecki ei ole täitnud lubadust sulgeda kohtukoda, milles kriitikud näevad vahendit kohtunike allutamiseks valitsuse tahtele.

Lisaks nõudis Euroopa kohus septembris Poolalt päevas 500 000 eurot trahvi seoses suure söekaevanduse sulgemata jätmisega, mis pahandab piirnevat Tšehhi Vabariiki.

Tüli on pannud küsimuse alla isegi Poola liikmelisuse ühenduses.

Poola põhiseaduskohus otsustas selle kuu alguses, et osati on Euroopa Liidu õigus Poola põhiseadusega ühitamatu.

Peaminister Morawiecki ütles eelmisel nädalal ELi riigijuhtide tippkohtumisel Brüsselis, et Poola on valmis dialoogiks, kuid ei allu survele ja väljapressimisele.

Mitu ELi riigijuhti on nõudnud, et kuni probleem on lahendamata ei peaks Brüssel välja andma 36 miljardit eurot pandeemia taastamiseks mõeldud raha, mida Poola hädasti vajab.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles