USA kehtestas Iraani drooniprogrammile sanktsioonid

Copy
Iraani sõjaväelased kontrollimas droone õppuse ajal. Foto on illustratiivne.
Iraani sõjaväelased kontrollimas droone õppuse ajal. Foto on illustratiivne. Foto: Iraani relvajõud / AFP / Scanpix

USA rahandusministeerium kehtestas reedel Iraani drooniprogrammile sanktsioonid, suurendades survet Teheranile enne, kui algavad uuesti läbirääkimised islamivabariigi tuumaprogrammi üle.

Iraani revolutsioonikaart on tarninud letaalseid mehitamata lennumasinaid Liibanoni Hizbollah'le, Palestiina Hamasile, Jeemeni huthimässulistele ja Etioopiale ning droone on kasutatud USA vägede ja rahvusvahelise laevanduse ründamiseks Pärsia lahe piirkonnas, ütles rahandusministeerium avalduses.

Sanktsioonid kehtestatakse revolutsioonikaardi drooniväejuhatuse ülemale brigaadikindral Saeed Aghajanile.

USA rahandusministeeriumi teatel oli Aghajani seotud 2019. aasta droonirünnakuga Saudi Araabia naftarikastustehase vastu ning selle aasta juulis aset leidnud rünnakuga ühele kaubalaevale Omaani ranniku lähedal.

Sanktsioonide alla sattusid ka kaks firmat - Kimia Part Sivan ja Oje Parvaz Mado Nafar, mis tarnivad komponente revolutsioonikaardi relvastatud droonidele ja aitavad neid arendada.

«Iraani droonile levik üle regiooni ähvardab rahvusvahelist rahu ja stabiilsust,» ütles rahandusministri asetäitja Wally Adeyemo.

«Rahandusministeerium peab jätkuvalt Iraani vastutavaks tema vastutustundetute ja vägivaldsete tegude eest,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles