Putin hurjutas G20 liikmeid vaktsiinide mittetunnustamise eest (6)

Copy
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: Scanpix/POOL

Venemaa president Vladimir Putin kaebas laupäeval G20 tippkohtumisel Sputnik V koroonavaktsiini vähese rahvusvahelise tunnustamise üle.

«G20 otsustest hoolimata ei saa mitte kõik hädas olevad riigid juurdepääsu COVID-19 vaktsiinidele,» ütles Putin videosõnumis, mis kanti üle ka Vene riiklikus telekanalis.

«See juhtub peamiselt ebaausa konkurentsi ja protektsionismi tõttu ja seetõttu, et osa riike, eriti 20 liikmed, pole valmis vaktsiinide ja vaktsineerimistõendite vastastikuseks tunnustamiseks,» lisas Putin.

Viidates sellele, et Vene vaktsiin Sputnik V pole saanud teiste riikide järelvalveametitelt kasutusluba, kutsus Putin G20 tervishoiuministreid arutama vastastikust vaktsiinide ja vaktsineerimistõendite tunnustamist «nii kiiresti kui võimalik».

Oktoobri algul keeldus Lõuna-Aafrika Vabariik Vene vaktsiinile kasutusluba andmast, hoolimata riigis valitsevast tõsisest vaktsiinipõuast, väites, et sellega pookimine võib suurendada meeste HIV-i nakatumise võimalust.

Sputnik V pole saanud kasutusluba lisaks ka ei EL-is, ega USA-s.

Hiina president Xi Jinping, kes sarnaselt Putinile samuti Rooma kohale ei sõitnud ja osales kohtumisel video teel, kutsus Hiina ajakirjanduse andmeil samamoodi vastastikku vaktsiine tunnustama.

Väidetavalt ei sõitnud Putin ja Xi Itaaliasse kohale viirusemeetmete karmistamise tõttu Venemaal ja Hiinas.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles