Austria diplomaati kahtlustatakse saladokumentide lekitamises

Copy
Austria lipp.
Austria lipp. Foto: Reuters/ScanPix

Oktoobris töölt vallandatud Austria diplomaati kahtlustatakse 2018. aastal Vene topeltagendi mürgitamisega seotud salajaste dokumentide lekitamises, teatas laupäeval Austria ajakirjandus.

Johannes Peterlik kutsuti oktoobri keskpaigas tagasi Austria suursaadiku kohalt Indoneesias ja tema vastu alustati kohtumenetlust, edastas uudisteagentuurile AFP Austria välisministeerium.

Ministeerium rohkemat ei täpsustanud. Aastatel 2018-2020 oli Peterlik Austria välisministeeriumi kantsler.

Kuid ajalehtede Die Presse ja Der Standardi teatel kahtlustatakse teda aastal 2018 salajaste dokumentide edastamises endisele Austria salateenistuse töötajale, keda süüdistatakse Venemaa kasuks spioneerimises, seisab kohtudokumentides.

Väidetavalt on uurijatel video Austria sisejulgeolekuameti (BVT) endisest luuretöötajast koos kõnealuste dokumentidega ning ta oli regulaarses ühenduses Peterlikiga, kelle arvuti ja telefon septembri algul konfiskeeriti.

Austria võimud said dokumendid Haagis asuvalt Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioonilt (OPCW) ning Peterlik oli palunud luba dokumentidega tutvuda.

Väidetavalt sisaldub dokumentides info Nõukogude Liidus välja töötatud närvimürgi Novitšok retsepti ja endise Venemaa topeltagendi Sergei Skripali mürgitamise kohta Inglismaal Salisburys 2018. aasta märtsis.

Juhtum on seotud ka suurpettusega Saksamaa ettevõttes Wirecard.

Wirecardi endine tegevjuht, austerlane Jan Marsalek püüdis väidetavalt äripartneritele muljet avaldada, näidates dokumente, mis sisaldasid Novitšoki retsepti.

Väidetavalt olid Marsalekil olemas ka OPCW asutusesiseseks kasutuseks mõeldud dokumendid Skripali mürgitamisjuurdluse kohta.

Marsalek ei andnud end Saksa võimudele üles ja on siiani jooksus.

See pole esimene kord mil Austria maine viimastel aastatel löögi saab. Austria on küll EL-i, aga mitte NATO liige ja Venemaaga lähedastes suhetes.

2020. aasta juunis määrati ühele Austria erusõjaväelasele kolmeaastane vanglakaristus Moskva heaks spioneerimise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles