Talibani kõrgeim juht ilmus esmakordselt avalikkuse ette

Copy
Talibani kõrgeim juht Haibatullah Akhundzada. Foto avaldati 2016. aastal Talibani Twitteri-lehel.
Talibani kõrgeim juht Haibatullah Akhundzada. Foto avaldati 2016. aastal Talibani Twitteri-lehel. Foto: Taliban/Twitter/Scanpix

Talibani kõrgeim juht Haibatullah Akhundzada pöördus Afganistani lõunaosas kõnega toetajate poole, ilmudes avalikkuse ette esimest korda pärast seda, kui ta 2016. aastal islamiliikumise etteotsa tõusis.

Akhundzada on olnud aastaid Talibani vaimne juht, kuid hoidunud varju ega ole end näidanud hoolimata sellest, et augustist alates on liikumine Afganistanis võimul.

See on viinud mitmesuguste spekulatsioonideni tema rolli üle Talibani uues valitsuses ja on isegi hakatud rääkima, et ta on surnud.

Laupäeval külastas Akhundzada Darul Uloom Hakimah' medreset, et «rääkida oma vaprate sõdurite ja jüngritega», ütlesid Talibani ametnikud.

Visiiti ümbritsesid ranged julgeolekumeetmed ning ühtki fotot ega videot sellest ilmunud ei ole. Talibani sotsiaalmeediakontodel jagatakse aga Akhundzada 10-minutilist kõnet.

Liider ehk usklike komandör – Amirul Momineen – ei puuduta selles poliitikat, vaid palub Talibanile jumala õnnistust.

Ta palvetab Talibani märtrite ja haavatud võitlejate eest ning palub islamiemiraadi ametnikele edu suures ülesandes.

Ehkki Akhundzadat peetakse pigem Talibani vaimseks kui sõjaliseks juhiks, annab pöördumine alust arvata, et ta kavatseb võtta uue valitsuse juhtimises kesksema rolli.

Akhundzadast sai Talibani juht pärast seda, kui tema eelkäija mulla Akhtar Mansour 2016. aastal USA droonirünnakus tapeti.

Ta kindlustas endale Al-Qaeda juhi Ayman al-Zawahiri toetuse, too ülistas vaimulikku ja nimetas teda «usklike emiiriks». Osama bin Ladeni mantlipärija heakskiit tõstis Akhundzada pühasõdalase maniet Talibani liitlaste silmis.

Uuel juhil tuli taasühendada Akhtari surma järgses võimuvõitluses killustunud Talibani read. Tema avalik roll on seni piirdunud läkitustega islamipühade puhul.

Arvatakse, et ta elab peamiselt Kandaharis, mis on olnud Talibani tähtsaim kants Lõuna-Afganistanis.

Viimase läkituse tegi Akhundzada 7. septembril, käskides äsja Kabulis ametisse nimetatud Talibani valitsusel järgida Afganistani juhtides šariaadiseadusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles