Kreeka lubas 400 migranti hätta sattunud Türgi kaubalaevalt maale (2)

Copy
Põgenikud Kreekas randumas. Foto on illustratiivne.
Põgenikud Kreekas randumas. Foto on illustratiivne. Foto: Dimitris Vouchouris/Eurokinissi/AFP/Scanpix

Ligi 400 migranti lubati pühapäeval Egeuse mere kaguosas Kosi saare lähedal ankrusse jäänud Türgi kaubalaevalt maale, teatas Kreeka rannavalve.

Laev saatis reedel rahvusvahelistes vetes viibides mootoririkke tõttu hädakutsungi, ütlesid Kreeka võimud, kes lubasid pühapäeva varahommikul alusel Kosi lähedal ankrusse heita.

Pardal viibinud põgenikud viidi Kosi vastuvõtukeskusse. Tervishoiuministeerium paneb nad karantiini ja teeb kõigile koroonatesti.

Laevalt tuli maale ligi 400 inimest, ütles rändeministeerium. Kuus neist peeti ülekuulamiseks kinni. Migrantide päritolu ei ole teada antud.

Uudisteagentuuri ANA teatel võtsid Kreeka migratsiooni- ja laevandusministeerium ning Euroopa Komisjon ühendust Türgi võimudega, paludes neil laev tagasi võtta, kuid tulemusteta.

«Türgi ei täitnud taas kord oma kohustust Euroopa Liidu ees,» ütles Kreeka kaubalaevanduse minister Giannis Plakiotakis laupäeval.

Euroopa Liit ja Ankara allkirjastasid 2016. aasta märtsis kokkuleppe, millega Türgi lubas pidurdada rännet läbi oma territooriumi EL-i riikidesse ja sai vastutasuks miljardeid eurosid finantsabi.

Plakiotakis ütles, et Ankara «ei ole ole nõus võtma tagasi Türgi lipu alla sõitvat laeva, mis asus teele Türgi sadamast».

Ilmselgelt lahkus laev Türgist sealse rannavalve teadmisel, lisas ta.

Egeuse mere idaosa Kreeka saared on esimesed, kuhu meritsi Türgist Euroopa poole teele asuvad migrandid ja asüülitaotlejad satuvad.

Teisipäeval uppus Chiose saare lähistel põhja läinud paadis neli migranti, kaks neist lapsed.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles