Gruusia võimuerakond kuulutas end kohalike valimiste võitjaks (1)

Copy
Thbilisi linnapea Kahha Kaladze võimuparteist Gruusia Unistus.
Thbilisi linnapea Kahha Kaladze võimuparteist Gruusia Unistus. Foto: VANO SHLAMOV/AFP/Scanpix

Gruusia valitsuspartei kuulutas end pühapäeval kohalike valimiste teise vooru võitjaks, kuid vangi pandud ekspresidendi Mihheil Saakašvili opositsioonierakond vastaste võitu ei tunnista, vaid süüdistab võime valimispettuses.

Riigis valitseb poliitiline kriis, sest aastatel 2004-2013 presidendiametit pidanud Saakašvili vahistati ja vangistati 1. oktoobril, kui ta naasis enne esimest valimisvooru salaja Ukrainast eksiilist kodumaale. Ta peab juba kuu aega vanglas näljastreiki. Tema vabastamist on pealinna tänavail nõudnud kümned tuhanded inimesed.

Keskvalimiskomisjon teatas pühapäeval, et võimupartei Gruusia Unistus võitis Saakašvili Ühtse Rahvusliku Liikumise (UNM) kandidaate napilt kõigis ringkondades peale ühe.

«Õnnitlen kõiki meie teise vooru võidu puhul, me võitsime kõigis omavalitsustes,» ütles peaminister Irakli Garibašvili televisiooni vahendusel.

Opositsioon teatas aga, et ei tunnista tulemusi ning UNM-i esimees ja Thbilisi linnapeakandidaat Nika Melia süüdistas Gruusia Unistust valimiste varastamises.

«Selles riigis enam valimisi ei ole,» ütles Melia. «Kaasmaalased, kes te jagate Euroopa demokraatia väärtusi, valmistuge kompromissituks võitluseks.»

«Võitlus tuleb raske, aga ei lõppe enne, kui selles riigis on võimalik viia läbi vabad ja ausad valimised.»

Pärast 2. oktoobri esimest valimisvooru juhtis Gruusia Unistus parteinimekirjades, mitmes suuremas linnas olid aga võistluses linnapea koha pärast ees UNM-i kandidaadid.

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsoon (OSCE) teatas siis, et valimisi saatsid süüdistused hirmutamises, häälteostus, kandidaatide ja valijate survestamises.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles