Pariis: Macron ja Johnson sõlmisid kalasõjas relvarahu (1)

Copy
Briti peaminister Boris Johnson ja Prantsuse president Emmanuel Macron G20 tippkohtumisel Roomas.
Briti peaminister Boris Johnson ja Prantsuse president Emmanuel Macron G20 tippkohtumisel Roomas. Foto: Guglielmo Mangiapane/Reuters/Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron ja Briti peaminister Boris Johnson leppisid pühapäeval kokku, et püüavad lahendada kogu Euroopa Liitu kaubandussõtta tõmmata ähvardava kalandustüli praktiliste sammudega.

Macroni ja Johnsoni vestlus Roomas G20 tippkohtumisel kestis umbes 25 minutit, ütlesid Prantsuse presidendi abid.

Päev varem kurtis Johnson Euroopa Komisjoni presidendile Ursula von der Leyenile, et prantslaste ähvardus käivitada surveabinõud on täiesti ebaõiglane.

Liidrid leppisid pühapäeval kokku, et lähipäevil püütakse töötada välja praktilised sammud vaidluste lahendamiseks, vahendas Macroni büroo. Mõlemad on ühel meelel vajaduses maandada pinged konkreetsete sammdega, mis tuleks astuda võimalikult ruttu.

Downing Street ei ole prantslaste teadet kinnitanud.

London ja Pariis on tülis kalapüügiõiguste üle Briti vetes. Prantsusmaa pole rahul, et kõik tema kalalaevad ei ole saanud pärast Brexitit luba püügiks Suurbritannia ja Kanalisaarte vetes.

Riigid süüdistavad teineteist Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumist reguleeriva kaubandus- ja koostööleppe rikkumises.

Prantsusmaa on hoiatanud, et kui ta püügilube ei saa, keelab ta Ühendkuningriigi laevadel järgmisest nädalast oma saaki Prantsuse sadamates maha laadida ning kehtestab kontrolli kõigile Suurbritanniast Prantsusmaale toodavatele kaupadele.

Britid hoiatasid reedel omakorda, et võivad hakata kontrollima kõiki EL-i kalalaevu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles