Paapuas hukkus sõdurite ja mässuliste tulevahetuses kaheaastane poiss

Copy
Indoneesia julgeolekujõud Paapuas.
Indoneesia julgeolekujõud Paapuas. Foto: Antara Foto/Sevianto Pakiding/Reuters/Scanpix

Indoneesia rahutus Paapua provintsis sai valitsussõdurite ja iseseisvust ihkavate mässuliste tulevahetuses surma kaheaastane poiss, tuhanded hirmunud inimesed on kirikuhoonetesse peitu pagenud.

Kirikujuhid kutsusid pühapäeval üles taastama rahu riigi idapoolseimas osas, kus konflikt on kestnud juba aastakümneid.

Sel nädalal sai Intan Jaya piirkonnas tulevahetuses surma kaheaastane laps ja kuueaastane toimetati kuulihaavadega haiglasse, ütlesid ametnikud, kelle sõnul püüdsid mässulised hiljem kohalikku lennuvälja kontrolli alla võtta.

Politsei süüdistab poisi surma põhjustanud tulistamises mässulisi, aga kinnitada ei ole seda võimalik.

Paapuast tulevad sageli vasturääkivad teated ning Indoneesia julgeolekujõude on ammust aega süüdistatud inimõigusrikkumistes tsiviilelanikkonna kallal.

Vägivalla hirmus on umbes 2000 paapualast kirikuhoonetesse pakku tulnud, ütles konfliktikolde Timika katoliku kiriku preester Dominikus Hodo.

«Me kutsume vaenupooli otsekohe relvarahu tegema ja dialoogi alustama, et saavutada kestev rahu,» ütles ta.

Paapua politsei pressiesindaja Faizal Ramadhani tunnistas poisi hukkumist tulevahetuses ja et tuhanded inimesed on piirkonnast põgenenud, aga ta kinnitas, et tähtsamad rajatised on sõjaväe kontrolli all.

«Olukord on läinud palju paremaks,» ütles ta pühapäeval AFP-le.

Mässuliste pressiesindaja Sebby Sambom ütles sel nädalal, et nemad võitlevad paapua rahva õiguse eest luua oma riik, nagu näeb ette rahvusvaheline õigus.

«Paapua rahva vabadussõda ei lõppe enne, kui Paapua on vaba,» kuulutas ta.

Endine Hollandi koloonia Paapua kuulutas end 1961. aastal iseseisvaks, aga kaks aastat hiljem hõivas ala naaberriik Indoneesia, lubades iseseisvusreferendumit. Hääletus viidigi ÜRO toel läbi, kuid tõi üldlevinud arvamuse kohaselt sohiga võidu Indoneesia koosseisu jääda soovijatele. See vallandas tänini kestva konflikti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles