ÜRO: viimased seitse aastat on kujunemas mõõtmisajaloo kuumimaks (1)

Copy
Inimesed jahutamas end New Yorgis Unisphere’i ees asuvas udupargis linna augustis 2021 tabanud kuumalaine ajal.
Inimesed jahutamas end New Yorgis Unisphere’i ees asuvas udupargis linna augustis 2021 tabanud kuumalaine ajal. Foto: Andrew Schwartz/SIPA/Scanpix

Viimased seitse aastat on kujunemas mõõtmisajaloo kuumimaks, teatas pühapäeval ÜRO Maailma Meteoroloogiaorganisatsioon (WMO), hoiatades, et planeet on teel «kaardistamata territooriumile».

WMO teatel annavad aasta esimesed üheksa kuud alust arvata, et käesolev aasta kujuneb soojuselt viiendaks kuni seitsmendaks alates mõõtmiste algusest, seda hoolimata aasta algul temperatuuri langetanud La Niña kliimanähtusest.

COP26 kliimatippkohtumise algul avaldatud raportis hoiatatakse, et kasvuhoonegaaside emissioonist tingitud soojenemine ähvardab põhjustada «laiaulatuslikke tagajärgi praegustele ja tulevatele põlvkondadele».

«Ookeanisügavustest mäetippudeni, sulavatest liustikest järeleandmatute äärmuslike ilmastikunähtusteni, maailma ökosüsteeme ja kogukondasid laastatakse,» ütles ÜRO peasekretär António Guterres avalduses.

Ta lisas, et kahenädalasest kliimakonverentsist Glasgow's peab saama planeedi jaoks pöördepunkt.

WMO leidis, et 2021. aasta keskmine temperatuur on 1,09 kraadi soojem kui enne tööstusrevolutsiooni algust. Sümboolse ühe kraadi piiri ületab raporti järgi ka viimase 20 aasta keskmine temperatuur.

Pariisi 2015. aasta kliimaleppes võeti eesmärgiks hoida maakera temperatuuri tõus alla 2 kraadi, soovitatavalt pigem 1,5 kraadi kandis.

Alates sellest on maailma tabanud ridamisi looduskatastroofe, sealhulgas enneolematud maastikupõlengud Austraalias ja Siberis, põletavad kuumalained Põhja-Ameerikas ja tohutud uputused Aasias, Aafrikas, USAs ja Euroopas.

«Äärmuslikud ilmastikusündmused on uus normaalsus,» ütles WMO peasekretär Petteri Taalas.

«On aina kasvav hulk teaduslikke tõendeid, et osa neist kannavad inimtekkelise kliimamuutuse sõrmejälge,» lisas ta.

Kliimaraportis anti hinnang planeedi üldisele seisukorrale, sealhulgas temperatuur, äärmuslik ilm ja liustike ning jääkilpide sulamine.

Ookeanide hapestumine süsihappegaasi sidumise tõttu on võtnud mõõtme, mis on viimase vähemalt 26 000 aasta jooksul pretsedenditu, märkis WMO, lisades, et maailmamere võime süsihappegaasi siduda on seetõttu vähenenud.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles