INTERVJUU ⟩ SBU endine kindralmajor: Venemaa mobiliseerib kõigevastaseid (5)

Karl-Hendrik Pallo
Copy
Ukraina sõdur tänavu oktoobris Kiievis tseremoonial, millega mälestati sõjas Venemaaga langenuid.
Ukraina sõdur tänavu oktoobris Kiievis tseremoonial, millega mälestati sõjas Venemaaga langenuid. Foto: Jevhen Kotenko / ZUMA Press / Scanpix

Kreml kasutab kõiki enda valduses olevaid vahendeid alates sotsiaalmeediast, lõpetades religiooniga, et riikide edenemist takistada, ütles Postimehele aastakümneid Ukraina julgeolekuteenistuses (SBU) töötanud kindralmajor Julija Laputina.

Praegu veteraniasjade ministrina töötava Laputina sõnul on Ukraina Venemaa väärinfo vastu üles ehitanud tugeva strateegilise kommunikatsiooni võrgustiku, mis ärritab ka Venemaa riigipead Vladimir Putinit ennast.

Milline on olnud teie karjäär julgeolekualal?

Minu karjäär julgeolekualal algas 1992. aastal. Ma olen teeninud vastuluures ja SBU eriüksuses Alfa, mille üks asejuhtidest ma olin. See on terrorismivastane eriüksus, natukene nagu SWAT USAs. Minu otseses vastutusvaldkonnas olid snaiprid, tehniline luure, missioonide toetamine ja terroristide kinnipidamine.

Enne Maidani sündmusi otsustasin SBUst lahkuda, sest paljud venemeelsed ja venelastest agendid olid end SBUsse tugevalt sisse söönud. Me tundsime, et seal on võimatu kaitsta riigi huve, kui venelastest agentidel oli vaba juurdepääs meie osakondadesse ja hoonetesse.

Toonane aeg vastuluures oli üldse väga raske, me nägime idapoolseid ohte juba 2008. aastal, kuid valitsus ei võtnud vastu ühtegi otsust, mis neid maandaks.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles