Sloveenia mure pole mitte õigusriik, vaid Twitteri-lembene peaminister

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Sloveenia peaminister Janez Janša (vasakul) ja Euroopa Ülemkogu juht Charles Michel eelmisel nädalal Brüsselis. 
Sloveenia peaminister Janez Janša (vasakul) ja Euroopa Ülemkogu juht Charles Michel eelmisel nädalal Brüsselis. Foto: Francois Walschaerts/afp/Scanpix

Võib-olla esimene ja parim meede oleks peaministri Twitteri-konto sulgemine, pakub Sloveenia sotside eurosaadik Tanja Fajon välja vastusena küsimusele, kuidas tugevdada õigusriiki ja ajakirjandusvabadust oma kodumaal.

«Kui sa avad hommikul sotsiaalmeedia, on tunne, nagu käiks seal sõda – poliitikute, ajakirjanike, arvamusliidrite, kodanikuühiskonna vahel,» kirjeldab Fajon. Ta võrdleb valitsusjuhi Janez Janša toimetamist Twitteris USA endise presidendi Donald Trumpi omaga.

Kõige tugevama Trumpi-seose suutis Janša ise tekitada oma nobedate Twitteri-näppudega, kui mulluste USA presidendivalimiste järel sai temast esimene ja viimane Euroopa liider, kes õnnitles valimisvõidu puhul vabariiklaste kandidaati. Janša ei andnud alla isegi pärast Joe Bideni ametlikult võitjaks kuulutamist, vaid postitas eneseõigustuseks vandenõuteooriaid demokraatide valimispettusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles