Ateenas likvideeritakse öise mürgli jälgi

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kreeka pealinnas Ateenas algas tänane päev öise mürgli jälgede likvideerimisega, lisaks tänavate puhastamisega kividest ja klaasikildudest pidid näiteks tuletõrjujad tegema järelkustutust suitsevates varemetes.

«Need asjad, mis meie riigis on juhtunud, on tõeliselt kurvad. Ma arvan, et kõik on väga kurvad ja nüüd kõik ootavad, et mis saab edasi, rääkis ühe kohaliku restorani omanik Vangelis Spanos Reutersile.

Endine mereväeohvitser Petros Dogas rääkis, et see mis tehti, pole piisav. «Nad oleks pidanud rohkem tegema. Seal oleks pidanud olema miljon kreeklast. Kõik need idioodid nagu mina, keda seal polnud. Me poleks tohtinud midagi püsti jätta. Mitte ühtegi kivi, ka mitte parlamenti. Kuna nad on reeturid. Ütle mulle neist üks, kes pole reetur.»

Kaamera näitab tänaste ajalehtede esikülgi Ateena ajalehekioskis.

Arhitekt Nikos Markou kinnitas, et Kreeka ei sure iial. «Väga kurb on vaadata seda, mis siin juhtus. See pole inimeste süü. See on nende inimeste süü seal (ta osutab parlamendihoonele). Kõik sai alguse koos nendega ja seda juba aastaid tagasi. Ma usun, et me jääme ellu ja näeme veel paremaid päevi.»

Parlamendi heakskiidetud säästuplaani vastu puhkenud meeleavaldus laienes öösel üle Ateena. Märatsejad süütasid põlema panku, kauplusi, kohvikuid ja kinosid.

Politseinike andmetel rööviti öösel 150 kauplust.

Kähmlustes sai viga ligi sada inimest, neist 70 on politseinikud. Korrakaitsjad pidasid kinni 130 mürgeldajat.

Ateena tänavatele tuli 100 000 meeleavaldajat, kes loopisid politseinikke suitsupommide ja kividega. Politsei tulistas rahva suunas pisargaasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles