KOHALIK VAADE ⟩ Leedu langetas valiku kahe Hiina vahel

Vaidas Saldžiūnas
, Ajakirjanik, Vilnius
Copy
Läinud nädalal käis Leedus Taiwani delegatsioon riikliku arengu nõukogu ministri Kung Ming-hsin (paremal) juhtimisel, et tihendada koostööd Vilniuse ja Taipei vahel. 
Läinud nädalal käis Leedus Taiwani delegatsioon riikliku arengu nõukogu ministri Kung Ming-hsin (paremal) juhtimisel, et tihendada koostööd Vilniuse ja Taipei vahel. Foto: Lukas Balandis/15min.lt/scanpix

Joon on ületatud ja leedulased peavad selle eest maksma, hoiatas Hiina. Selliseid raevuväljendusi on kostnud Pekingist juba kuude kaupa, sest Hiinat ärritab Leedu otsus tihendada suhteid Taiwaniga. Seni pole ähvardusi küll kuigivõrd teoks tehtud, kuid see võib ka olla vaikus enne tormi.

Kui China Airlinesi hiiglaslik Airbus A350 maandus nädal tagasi graatsiliselt Vilniuse lennujaamas, seadsid Leedu võimud end valmis tervitama Taiwani – ametliku nimega Hiina Vabariigi – delegatsiooni. Hiina Rahvavabariigi pahameeleks alustab detsembris plaani järgi Vilniuses tööd ka Taiwani ametlik esindus.

Juulis langetatud otsust avada Leedus de facto saatkond, mis kannab Taiwani ja mitte Hiina Taipei nime, mida riigid sageli kasutavad, et mitte ärritada Taiwani endale kuuluvana käsitlevat Pekingit, peetakse riskantseks, kuid samal ajal ehk ka murranguliseks sammuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles