Vene õigeusukirik valis patriarhi kandidaadid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene õigeusukirik valis välja patriarhi kandidaadid
Vene õigeusukirik valis välja patriarhi kandidaadid Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Vene õigeusukiriku piiskopid valisid pühapäeval patriarhi kandidaatideks juba varem soosikuteks peetud metropoliidid Kirilli, Klementi ja Filareti.


Piiskoppide Kogul osalenud vaimulikud (198 inimest 202st) said valida 145 vaimuliku seast, kellel on õigus Vene kirikupeaks valitud saada.

Patriarhiks saavad kandideerida need piiskopid, kes on vähemalt 40 aastat vanad, omavad kõrgemat vaimulikku haridust ning kellel on piiskopkonna juhtimise kogemus.

Kandidaatideks said kolm enim hääli kogunud isikut. Patriarhi kohusetäitja Kirill kogus 97 häält, metropoliit Klement 32 ning metropoliit Filaret 16 häält.

Uue kirikupea valib tuleva nädala teisipäevast neljapäevani toimuv Kohalik Kirikukogu ning sellele järgneb pühapäeval, 1. veebruaril tema ametisseastumise tseremoonia.

Patriarhi valimised algavad teisipäeva õhtul. Kohalikul Kirikukogul on seejuures õigus vajadusel ka oma äranägemisel lisakandidaate nimetada. Suurkogus osaleb eeldatavalt 711 inimest.

Valimiste soosikuks peetakse Smolenski ja Kaliningradi metropoliiti Kirilli (62) -- praegust kirikupea kohusetäitjat ja välissuhete juhti --, kelle tegemisi on riigitelevisioon viimastel nädalatel pidevalt kajastanud.

Kirilli tunnevad miljonid venemaalased tema iganädalase telesaate kaudu, kus ta selgitab kirikuelu probleeme ja annab vaatajatele nõu usuküsimustes.

Tema pearivaal on Moskva patriarhaadi asjadevalitseja, Kaluuga ja Borovski metropoliit Klement (59), kes on ühest küljest rahva seas vähetuntud, kuid teisalt omab vaimulikkonna tugevat toetust.

Kirilli peetakse teatud piirini reformimeelseks, Klementi aga konservatiivsemaks, ent vaatlejad hoiatavad, et selliste poliitiliste epiteetide kasutamine kirikujuhtide kohta võib segadust tekitada.

Osa kommentaatoritest osutab, et peamiseks erinevuseks pole mitte ideoloogia, vaid see, et Kirill sooviks näha kirikul suuremat rolli riigi poliitilises elus, ent tagasitõmbunum Klement sooviks keskenduda vaid kiriku spirituaalsele rollile.

Mõlema mehe vastu eelmisel nädalal algatatud kummaline ja näotu laimukampaania on suurendanud tõenäosust, et kirik otsustab lõhenemise vältimiseks mõne vähepopulaarsema kandidaadi kasuks.

See võib kaasa tuua vanemaealise üleminekupatriarhi valimise, kelleks võib saada Minski ja Slutski metropoliit Filaret.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles