Rünnakus Kabuli haiglale hukkus 19 inimest

Copy
Kabuli sõjaväehaigla juurest plahvatuse järel kerkiv suitsusammas.
Kabuli sõjaväehaigla juurest plahvatuse järel kerkiv suitsusammas. Foto: STRINGER/EPA/Scanpix

Rünnakus Afganistani pealinna sõjaväehaiglale hukkus täna vähemalt 19 inimest ja 50 sai vigastada. Rünnak algas sellest, et enesetapuründaja lasi end suure haiglakompleksi sissepääsu lähedal õhku. Seejärel tungisid territooriumile relvastatud isikud, kes avasid tule, märkis Taliban.

«Üheksateist surnukeha ja umbes 50 vigastatud inimest on toimetatud Kabuli haiglatesse,» ütles anonüümsust palunud tervishoiuministeeriumi ametnik.

Taliban võitles 20 aastat nüüdseks kukutatud Afganistani valitsusega, kuid näeb nüüd ise vaeva riigis stabiilsuse saavutamisega. Viimastel nädalatel on tehtud mitu inimelusid nõudnud rünnakut, mille eest on vastutuse võtnud äärmusrühmituse Islamiriik (IS) kohalik haru.

Teisipäevast rünnakut ei ole seni ükski rühmitus omaks võtnud.

«Ründajad on surnud. Rünnakut alustas mootorrattal enesetapupommar, kes lasi end haigla väravas õhku,» ütles Talibani meediaametnik.

«Mõned ründajad sisenesid haigla territooriumile.»

Varasemate teadete järgi oli haigla territooriumil kaks plahvatust.

«Kuulsin suurt plahvatust esimeses kontrollpunktis. Meil kästi minna turvalistesse ruumidesse. Kuulen ka relvatärinat,» rääkis üks Sardar Mohammad Daud Khani haigla arst rünnaku ajal.

Umbes pool tund hiljem kuulis AFP ajakirjanik teist kärgatust.

Talibani kõneisik kinnitas mõlemat plahvatust.

«Üks plahvatus leidis aset sõjaväehaigla väravas ja teine kuskil haigla lähedal. Selline on meie esialgne informatsioon, me edastame üksikasjad hiljem,» märkis ta.

Siseministeeriumi pressiesindaja Qari Saeed Khosty ütles mõni aeg hiljem, et sündmuspaika jõudsid Talibani eriüksused.

«Plahvatus põhjustas kaotusi, üksikasju täpsustame hiljem,» lisas ta.

Haiglat, kus ravitakse nii Talibani kui endiste Afganistani julgeolekujõudude haavatuid, rünnati ka 2017. aastal. Siis sisenesid meedikuteks maskeerunud püssimehed hoonesse ja lasid tunde kestnud piiramise vältel maha vähemalt 30 inimest.

Toonase rünnaku võttis omaks Islamiriik ning Talibani sõnul ei olnud tema sellega seotud.

Rünnakust eluga pääsenud inimesed rääkisid aga, et püssimehed hüüdsid puštu keeles «Elagu Taliban!» ja jätsid puutumata kaks osakonda esimesel korrusel, mille patsiendid olid Talibani liikmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles