Lätis kahtlustatakse vaktsineerimistõendite võltsimist

Copy
Foto: Evija Trifanova/LETA

Covid-19 haigestunute arvu kasv Lätis on suurendanud kahtlusi võltsitud vaktsineerimistõendite osas. Uurimisasutused on avastanud sadu juhtumeid, kus vaktsineerimistõendeid on võltsitud, vahendas pühapäeval Läti telesaade «De facto.»

Seni aga on aga lõpuni viidud vaid üks juurdlus, mis hõlmas endas Covid-19 vaktsineerimistõendi võltsimist. Nimelt tegi Läti prokuratuur 1500€ suuruse trahvi põetajale, kes aitas võltsis koroonatestide tulemusi. Põetaja oli võtnud enda ninasõõrmetest ning kõrist teste ning saatnud neid teiste isikute nimede all laborisse, et võõrad inimesed saaksid negatiivse testi tulemuse ja nõnda loa reisida välismaale.

Uurimisasutustel on aga avatud umbes 20 kriminaalasja, mis käsitlevad vaktsineerimistõendi võltsimist. Mitmel puhul on avastatud ka protseduur, kuidas vaktsineerimistõendit on võltsitud: klient saadetakse vaktsineerimispunktis ühe kindla töötaja juurde, kes kõigest teeskleb vaktsiini manustamist.

Pēteris Bauska, kes juhib Läti politsei majanduskuritegude uurimisrühma, leiab, et kas vaktsiini ei manustata üldse või manustatakse vaktsiini asemel soolalahust. Politsei on avastanud ühe juhtumi, kus nõnda loodi 200 võltstõendit, mida müüdi hinnavahemikus 150-500€.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles