Merkeli partei valib uue juhi kõigi liikmete hääletusega

Copy
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: IAN FORSYTH

Saksa kantsleri Angela Merkeli kristlikud demokraadid (CDU) valivad pärast septembrivalimiste masendavat tulemust järgmise esimehe kõigi liikmete hääletusega, mida ei ole varem tehtud, ütlesid parteijuhid teisipäeval.

CDU 400 000 liiget saavad uue esimehe valida enne 21.-22. jaanuaril Hannoveris peetavat kongressi, kus juht ametlikult valitakse, ütlesid ametist lahkuv esimees Armin Laschet ja peasekretär Paul Ziemiak Berliinis ajakirjanikele.

Varem on parteijuhti valinud kongressi delegaadid.

Lascheti sõnul on saab erakond nii pärast CDU ja tema Baieri sõsarpartei CSU lüüasaamist septembrivalimistel uuesti otsast alustada. Erakondade valimistulemus oli halvim pärast Teist maailasõda.

Valimised võitnud sotsiaaldemokraadid (SPD) peavad roheliste ja liberaalse FDP-ga kõnelusi valitsuskoalitsiooni moodustamiseks ja loodavad, et detsembri alguseks on uus valitsus ametis.

CDU esimehe kohale ei ole ühtki kandidaati veel esitatud, aga eeldatavasti astuvad üles Friedrich Merz ja Norbert Röttgen, kes kandideerisid Lascheti vastu 2021. aasta algul, kui too parteijuhiks valiti.

Merz on parempoolne veteranpoliitik ning Merkeli vana võistleja, Röttgen on välispoliitikaekspert, kes jääb rohkem erakonna tsentrisse.

Võimalikuks kandidaadiks peetakse veel tervishoiuminister Jens Spahni, kes üritas ebaõnnestunult saada CDU esimeheks 2018. aastal.

Merkel astus CDU juhi kohalt tagasi 2018. aastal pärast erakonna kehva valimistulemust Hesseni liidumaal, kuid lubas toona, et jääb 2021. aasta parlamendivalmisteni kantsleriks.

Ta jätkab selles ametis veel kuni uue valitsuse moodustamiseni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles