USA tippkindral: USA kahtlemata suudaks Taiwani kaitsta (3)

Copy
USA staabiülemate ühendkomitee esimees kindral Mark A. Milley.
USA staabiülemate ühendkomitee esimees kindral Mark A. Milley. Foto: Wilfredo Lee/AP/Scanpix

Ühendriikide sõjaväel on kahtlemata võimekus Taiwani Hiina rünnaku korral kaitsta, ütles kolmapäeval USA staabiülemate ühendkomitee esimees kindral Mark Milley.

Milley sõnul ei usu ta, et Hiina saare vastu lähema 24 kuu jooksul sõjalisi meetmeid võtaks, kuid kui temalt Aspeni julgeolekufoorumil küsiti, kas Pentagon suudaks saart kaitsta, vastas ta, et selles pole vähimatki kahtlust.

Kindral märkis, et Ühendriikidel on Taiwani kaitsmise küsimuses strateegilise ambivalentsuse poliitika, ja on presidendi otsus, kas sekkuda, kui Hiina saare üle kontrolli püüab haarata.

«Meil on absoluutselt võimekus teha maailmas igasuguseid asju, sealhulgas, kui vaja, ka seda,» ütles Milley. «Meil on see võimekus absoluutselt olemas. Selles pole kahtlustki.»

Milley sõnul ei pea ta tõenäoliseks, et Peking, mis peab Taiwani oma provintsiks, lähitulevikus saare vastu astuks.

«Olles aga seda öelnud, ehitavad hiinlased selgelt ja ühemõtteliselt üles võimekust seda varianti riigi juhtidele võimaldada, kui nad peaks selle kasuks tulevikus otsustama,» ütles ta.

Ta lisas, et Ühendriikide meelest tuleb Hiina ja Taiwani erimeelsused lahendada rahumeelselt, tuginedes kummagi rahva tahtele.

«Me oleme huvitatud ainult rahumeelsest tulemusest,» ütles Milley.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles