Iisrael süüdistab Delhi ja Thbilisi rünnakutes Iraani

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Delhis lasti õhku see Iisraeli saatkonnale kuuluv auto.
New Delhis lasti õhku see Iisraeli saatkonnale kuuluv auto. Foto: SCANPIX

Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu sõnul on täna New Delhis ja Thbilisis juudiriigi saatkonnapersonali vastu suunatud autopommirünnakute taga Iraan.

India pealinnas sai täna kaks inimest haavata, kui plahvatas sealse Iisraeli saatkonna auto. Thbilisis õnnestus Gruusia politseil teha kahjutuks pomm, mille avastas oma autost kohaliku Iisraeli saatkonna töötaja. Netanyahu sõnul vastutab mõlema intsidendi eest islamivabariik, vahendas AFP.

«Iraan on nende rünnakute taga. Iraan on maailma suurim terrorieksportija,» teatas Netanyahu oma erakonna Likud liikmetele.

Tema sõnul on viimastel kuudel toimunud rida katseid rünnata Iisraeli kodanikke ja juute, muu hulgas Tais ja Aserbaidžaanis. Rünnakuid on Netanyahu sõnul koordineerinud Teheran ja Liibanonis tegutsev šiiitlik rühmitus Hezbollah.

Netanyahu lubas, et Iisrael jätkab otsustavat tegutsemist, et välja juurida Iraanist lähtuv rahvusvahelise terrori oht.

New Delhis said viga Iisraeli naisdiplomaat ja üks mees – ilmselt tema autojuht. Nende seisundi kohta üksikasju pole avaldatud, ehkki India telekanalite sõnul on üks kannatanu kriitilises seisundis.

Plahvatus leidis aset kõrgesti turvatud alal juudiriigi saatkonna ning India peaministri Manmohan Singhi ametliku residentsi lähedal. India politsei otsib rünnakuga seoses taga mootorrattal sõitnud meest, kes lõhkeseadme vahetult enne plahvatust auto külge kinnitas.

Gruusias hoiti plahvatus aga ära, sest saatkonnatöötaja kontakteerus pärast lõhkeseadme avastamist politseiga, mis ohu likvideeris.

Kummagi vahejuhtumi eest pole keegi veel vastutust võtnud. Rünnakud toimusid kahe Hezbollah' juhtiva mässulise surma-aastapäevade vahel, mispuhul Iisrael väljastab igal aastal reisihoiatuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles