Rootsi hakkab uurima ajaloolist ülekohut saamide vastu

Copy
Saami kogukonna liikmed saami lipuga Rootsis Jokkmokis. Foto on illustreeriv.
Saami kogukonna liikmed saami lipuga Rootsis Jokkmokis. Foto on illustreeriv. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP/Scanpix

Rootsi valitsus teatas täna tõekomisjoni loomisest, et uurida saami vähemuse varasemat kohtlemist ning nende vastu toime pandud kuritravitusi. Läinud nädalal astus samasuguse sammu Soome.

Komisjoni ülesandeks saab saame mõjutava poliitika kaardistamine ja selle jõustamise uurimine.

«See tekitab väga hea tunde, et saame lõpuks tõekomisjoni ametisse nimetada,» ütles kultuuri- ja demokraatiaminister Amanda Lind.

«Valitsusel lasub vastutus suurendada teadmisi saamide vastu suunatud ülekohtu, inimõigusrikkumiste ja rassismi kohta.»

Ministri sõnul teadlikkus ajaloolisest ebaõiglusest vajalik samm teel lepituseni.

Teadaolevalt jõudsid saamid piirkonda viimase jääaja lõpupoole.

Möödanikus olid saamid silmitsi jõhkra rootsistamisega, kuid tänapäevaks on neil riigis põlisrahva staatus ja oma parlament. Kummatigi pole inimõiguslased saamide kohtlemisega tänini rahul.

Rootsi rahvaloendustes ei kajastu info etnilise kuuluvuse kohta, kuid saami parlamendi hinnangul elab riigis umbes 20 000 kuni 40 000 saami.

Neist 2500-3000 teenivad elatist põdrakasvatajatena.

Komisjoni ülesandeks saab ka teadlikkuse suurendamine saamide ajaloo ja selle kohta, kuidas ülekohus minevikus mõjutab saame tänapäeval.

Läinud nädalal teatas sarnasest algatusest ka Soome, kus valitsuse loodud tõe- ja lepituskomisjon hakkab koguma «saami rahva kogemusi Soome riigi tegevustega».

Soome komisjon, kuhu kuulub viis esindajat, kelle on määranud valitsus ja saamid, hakkab tunnistusi kuulama lähinädalatel. Raportit esitletakse 2023. aasta novembris.

Rootsi komisjoni koosseis pole veel selgunud, kuid valitsuse teatel peaks uurimustulemused avaldatama 1. detsembril 2025.

Rootsi saami parlamendi esindajad, kes palusid tõekomisjoni loomist juba 2019. aastal, tervitasid uudist.

«Nüüd on aeg tuua saami rahva ajalugu ja tõelised olud päevavalgele,» ütles saami parlamendi tõekomisjoni töörühma esimees Marie Persson Njajta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles