Postimees Glasgow‘s ⟩ Erisaadik Kaja Tael: Eesti on kliimakonverentsil ilusasti pildil

Merili Arjakas
, toimetaja
Copy
Keskkonnakaitse liikumise Extinction Rebellion aktivistid protesteerimas rohepesu vastu JP Morgani pangahoone ees Glasgow’s. 
Keskkonnakaitse liikumise Extinction Rebellion aktivistid protesteerimas rohepesu vastu JP Morgani pangahoone ees Glasgow’s. Foto: Alastair Grant/AP/Scanpix

Keskkonnaandmete parema kogumise liidu algatamise ja Euroopa Liidu ettevõtmistes osalemisega on Eestil võimalik kliimadiplomaatias silma paista, ütles üleeile Glasgow' konverentsi teisel päeval tehtud usutluses Eesti kliima- ja energiapoliitika erisaadik Kaja Tael.

Kuidas Eestil Glasgow’ kliimakonverentsil seni läinud on?

Eestil läks täna korda olla peaministri poolt väga ilusasti pildil mitmel üritusel. COP26 ei ole ainult läbirääkimised või liidrite kõned, vaid sellega kaasneb ka palju algatusi. Peaminister osales uue metsanduse ja maakasutuse alliansi loomise juures, mis oli [Ühendkuningriigi] peaministri [Boris] Johnsoni algatus. Samuti globaalse metaaniheite vähendamise üritusel, mille algatasid Euroopa Liit ja USA koos.

Last but not least – meil oli täna ka Eesti enda kõrvalüritus paviljonide alal, kus me rääkisime ÜRO keskkonnaprogrammi raames uuest algatusest, mis ongi olnud Eesti idee. Selle nimi on lühendatult DEAL ehk Data for the Environment Alliance.

Kaja Kallas kirjeldas, et saal oli rahvast täis ning huvi oli suur nii riikide, regioonide, ettevõtete kui ka akadeemikute seas. Kas teile jäi sama mulje, et üritus läks korda?

See on tõsi. Kõrvalüritused toimuvad ilma eelregistreerimiseta ja ega me ei teadnud, kui palju rahvast on oodata. Saatsime kontaktide kaudu info laiali, mis juba iseenesest on reklaam üritusest ja selle sisust. Aga me ei teadnud, kui palju ja keda on oodata. Messi moodi õhkkonnas astuvad inimesed vahepeal lihtsalt kõrvalt sisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles