Pegasuse nuhkvara loonud Iisraeli firma USA mustas nimekirjas

Copy
Pegasuse veebileht mobiiltelefonis.
Pegasuse veebileht mobiiltelefonis. Foto: JOEL SAGET

USA võimud kandsid kolmapäeval Pegasuse nuhkvara taga oleva Iisraeli firma musta nimekirja, kuna tehti kindlaks, et ettevõtte tarkvara kasutati ametnike ja ajakirjanike järele nuhkimiseks.

«Need vahendid on lubanud teiste riikide valitsustel viia läbi hargmaist tagakiusamist, mis on autoritaarsetele valitsustele omane praktika, millega võetakse sihikule teisitimõtlejaid, ajakirjanikke ja aktiviste väljaspool nende suveräänseid riigipiire, et teisitimõtlemist vaigistada,» teatas USA kaubandusministeerium.

Pegasuse tarkvara tootja NSO teatas kolmapäeval, et püüab veenda Ühendriike otsust muutma.

«NSO Group on sellest otsusest kohkunud, kuna meie tehnoloogia toetab USA riikliku julgeoleku huvisid ja poliitikameetmeid läbi terrorismi ja kuritegevuse ennetamise. Seetõttu püüame seda otsust muuta,» ütles firma esindaja.

Inimõigusorganisatsioonid ja meediaväljaanded avaldasid sel suvel nimekirja rohkem kui 50 000 võimalikust sihtmärgist, kelle järele võidi Pegasusega nuhkida.

Pegasus võimaldab ligipääsu ohvri sõnumivahetusele, piltidele ja asukohale, samuti aga telefoni kaamera sisselülitamist ilma, et ohver seda teaks.

Washington pani musta nimekirja ka Iisraeli ettevõtte Candiru, Singapuris baseeruva Computer Security Initiative Consultancy PTE (COSEINC) ja Vene firma Positive Technologies.

Nimekirjas olemine tähendab, et firmade ligipääs USA ekspordile on piiratud. Näiteks on USA teadlastel seeläbi oluliselt keerulisem firmadele infot või tehnoloogiat müüa.

ÜRO eksperdid on teinud üleskutse kehtestada jälgimistehnoloogiale rahvusvaheline moratoorium, kuni luuakse regulatsioonid selle kasutamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles