NATO eksjuht: Putin ootas 2000. aastate hakul kutset allianssi (1)

Copy
Venemaa president Vladimir Putin sel nädalal Sotšis.
Venemaa president Vladimir Putin sel nädalal Sotšis. Foto: Mihhail Metzel / TASS / Scanpix

Aastatuhande vahetusel NATO peasekretäriks olnud briti George Robertsoni sõnul soovis Venemaa president Vladimir Putin oma ametiaja alguses, et riik pääseks allianssi, kuid Putini soov oli, et Venemaa ei pea läbima tavapärast liitumisprotsessi ning olema koos hulga tühiste riikidega samas ootejärjekorras.

NATOt aastatel 1999–2004 juhtinud Robertsoni sõnul olla Putin nende esimesel kohtumisel rõhutanud, et Venemaa tahab olla osa Lääne-Euroopast.

«Nad tahtsid olla osa turvalisest, stabiilsest, jõukast läänest, millest Venemaa toona kõrvale jäi,» rääkis Robertson usutluses taskuhäälingule «One Direction», mida juhivad CNNi endine ajakirjanik Michelle Kosinski ja Briti välisluureteenistuse MI6 varasem juht Richard Dearlove.

Robertson meenutas intervjuus üht kohtumist üsna varsti pärast seda, kui Putin sai 2000. aastal Venemaa riigipeaks. «Putin ütles: «Millal sa kutsud meid NATOga liituma?» Ja mina ütlesin: «Noh, me ei kutsu inimesi NATOga liituma, nad taotlevad NATOga liitumist.» Ja tema ütles: «Noh, meie ei oota järjekorras koos hulga riikidega, millel pole tähtsust.»»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles