USA: mässuliste pealetung Etioopia pealinnale süvendaks humanitaarkriisi

Copy
Vangistatud Etioopia valitsusvägede sõdurid Tigrays.
Vangistatud Etioopia valitsusvägede sõdurid Tigrays. Foto: Giulia Paravicini/Reuters/Scanpix

Mässuliste pealetung Etioopia pealinnale süvendaks veelgi riigi tõsist humanitaarkriisi, millele on kaasa aidanud valitsuse varjamatu õõnestustegevus, ütles täna USA kõrge ametnik.

Mässurühmitus Tigray Rahvavabastusrinne (TPLF) teatas kolmapäeva õhtul, et on jõudnud Kemissie linna Amhara osariigis, mis jääb Etioopia pealinnast Addis Abebast 325 kilomeetrit kirde poole.

Pressiesindaja Getachew Reda ütles, et TPLF teeb selles piirkonnas koostööd Oromo Vabastusarmeega, kelle prognooside kohaselt peaks pealinn mõne nädala jooksul langema.

«Me võime üksnes oletada, et pealetung Addisile suurendab ümberasumist ning Etioopia rahva vajadusi ja kannatusi,» ütles humanitaarabiorganisatsiooni USAID ametnik.

«Kindlasti suurendab see humanitaarabi vajadust, muutes samal ajal selle abi andmise keerulisemaks.»

USA on kutsunud Etioopia kodusõja pooli vaenutegevusest loobuma. Neljapäeval peaks Addis Abebasse jõudma Ühendriikide erisaadik Aafrika sarve küsimuses Jeffrey Feltman, et püüda kahe päeva jooksul kõnelustega rahule ja dialoogile kaasa aidata.

USA saatkond teatas neljapäeval, et annab enamikule töötajaist ja nende perekondadele loa vabatahtlikult lahkuda, kuid kellelegi see esialgu kohustuslik ei ole.

«Etioopiasse reisimine ei ole käimasoleva relvakonflikti tõttu turvaline. Rahutused ja etnilise vägivalla juhtumid võivad esineda eelneva hoiatuseta,» öeldakse saatkonna kodulehele pandud hoiatuses.

Samas lisatakse, et konflikti hoogustumine on väga tõenäoline ning see võib põhjustada tarneahelate ja side katkemise ning häirida reisimist.

Washington on olnud üks Etioopia põhjaosas aasta aega kestnud sõjategevuse teravamaid kritiseerijaid.

Konflikt Põhja-Etioopias puhkes mullu novembris, kui peaminister Abiy Ahmed saatis väed Tigray võimupartei TPLFi vastu, süüdistades seda sõjaväebaaside ründamises. 2019. aasta Nobeli rahupreemia laureaat tõotas kiiret võitu, aga juuni lõpuks olid mässulised enamiku Tigrayst tagasi vallutanud ning asusid pealetungile naaberosariikides Afarias ja Amharas.

ÜRO hinnangul on Tigray sisuliselt humanitaarblokaadis ja karta on 1980. aastate Etioopia näljahädaga võrreldavat olukorda.

Abiy valitsus põhjendab piiranguid TPLFi pealetungiga Afaris ja Amharas.

USA kõrge ametnik süüdistas aga neljapäeval Etioopia võime humanitaarabi sihilikus tõkestamises.

«Oleme Tigray puhul tunnistajaks võibolla kõige varjamatumale humanitaarabi takistamisele maailmas,» ütles ametnik.

«Mitu kuud ei ole sinna sisenenud sisuliselt üldse kütust, sularaha, ravimeid ega meditsiinivahendeid, humanitaarorganisatsioonid on sunnitud oma programme koomale tõmbama või hoopis peatama.»

Viimase kahe nädala jooksul ei ole mitte mingi abi Tigraysse pääsenud, kuid häda hakkab suurenema ka Amharas ja Afaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles