Saksa vabaühendus päästis merelt 800 migranti (3)

Copy
Päästelaev Sea-Eye 4 Lõuna-Itaalias Pozzallos 21. mai 2021.
Päästelaev Sea-Eye 4 Lõuna-Itaalias Pozzallos 21. mai 2021. Foto: Francesco Ruta/Epa/Scanpix

Saksa päästelaev, pardal 400 merelt päästetud migranti, korjas Vahemere keskel üles veel 400 põgenikku, kelle laev hakkas uppuma, teatas laeva haldav vabaühendus neljapäeval.

Organisatsiooni Sea-Eye teatel tuli hädakutsung ülekoormatud laevalt Malta pääste- ja otsingupiirkonnas, kuid Malta võimud ei reageerinud sellele. Piirkonda jäävad ka Itaaliale kuuluva Lampedusa ümbruse veed ning osa Liibüa ja Sitsiilia vahelisest koridorist.

Nähes, et keegi teine appi ei lähe, võttis päästelaev Sea-Eye 4 suuna hädalistele ja jõudis kuue tunni pärast kohale. Selgus, et põgenike kipakas alus lekkis.

Hädakutsungile vastas ka teine laev Rise Up, kuid tema migrante peale ei võtnud.

«Mitu inimest oli ilma päästevestita vees ja tuli päästa otse merest,» ütles Sea-Eye, kes kasutab päästelaeva koos vabaühendusega German Doctors. Üht inimest tuli elustada.

Sea-Eye 4 on neljapäeval teel Lampedusale, kus on lähim sadam. Nad ei ole aga saanud veel Itaalia päästekoordineerimiskeskuselt luba ankrusse jääda.

Sea-Eye esimees Gorden Isler ütles, et laeval on kriisiolukord ning võimude viivitus seab ohtu nii päästetute kui meeskonna elu ja tervise.

Viimasel aastal on Itaaliasse jõudnud märksa rohkem migrante kui kahel eelnenud aastal, kuid nende arv jääb siiski alla 2014.-17. aasta 120 000-180 000-le.

Tänavu on Itaaliasse saabunud ligi 54 000 migrati, eelmise aastal pisut üle 29 000 ja 2019. aastal alla 10 000.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles